Dacă la mai toate ieșirile tale în oraș alegi să bei cocteiluri, poate ai auzit de Bacardi Legacy Cocktail Competition, concurs care începe local, în diferite țări și se termină într-o finală globală la Miami. Anul acesta, un brașovean va reprezenta România în competiție pe coasta Americană de Est.
Albert C. David a început să lucreze, din dragoste pentru bucătărie, pe când era student la Inginerie Robotică. Un coleg de la primul bar la care s-a angajat l-a învățat bazele mixologiei. După, s-a înscris la cursuri de specialitate în Hospitality, la American Hotel Academy, o facultate privată din Brașov, una din filialele Manchester Metropolitan University, instituţie aliniată cu cele mai înalte standarde din industria hotelieră globală, de care Albert vorbeşte doar apreciativ pentru că primeşte foarte mult suport din partea profesorilor. Tot prin facultate a urmat și un internship în cadrul JW Marriott Venice Resort & Spa, care i-a facilitat ulterior postul la o altă destinație de lux, Barul GŎNG din hotelul Shangri-La din Londra.
Înapoi la competiţie, regulile pe care concurenții trebuie să le urmeze sunt simple: rețeta personală trebuie să conțină maxim șase ingrediente, obligatoriu baza să fie romul Bacardi. Albert a câștigat finala din România cu „Straw Fedora” (Pălărie de paie), un amestec Bacardi Carta Blanca, Sweet Vermouth Bianco, Branca Menta, suc de lămâie, sirop de zahăr, și două dash-uri de Absinthe. „Prima oară am participat la competiția din Londra. Am fost norocos că eu și managerul meu- finalist pe Dubai- am fost singurii care au fost aleși să-și prezinte cocteilurile din cei douăzeci și patru de concurenți. Am finalizat rețeta, am prezentat dar din păcate nu am trecut mai departe pe Londra, dar am văzut că sunt deschise înscrierile și la noi în România și m-am gândit că dacă tot am decis să mă întorc în țară să finalizez studiile, să mă interesez dacă pot să particip și aici. Eram pregătit, aveam discursul, iar la rețetă mai aveam foarte puțin de îmbunătățit. Am ajuns la București, am intrat al nouălea în competiție, am prezentat și am fost ales unul dintre cei trei finaliști naționali. A urmat finala regională de la Budapesta, și acum mă pregătesc pentru finala globală.”.
Pregătirile pentru Miami sunt intense şi una dintre marile provocari ale acestei competiții este implementarea unei strategii de marketing, formata din şapte etape, care să facă băutura personală următoarea Cuba Libre sau Piña colada: „La Bacardi Legacy trebuie să creezi o moștenire personală, fără a pierde din vedere istoria familiei Bacardi. După o cercetare mai amănunțită am aflat că România are un festival al pălăriilor de paie în Harghita și chiar deținem recordul pentru cea mai mare pălărie de paie din lume. Țin minte că atunci când prezentam la finala națională, am zis că România are și ea moștenirea ei cu unul din cele mai vechi festivaluri din lume. În sală s-au auzit tot felul de nume de festivaluri de muzică și după am zis că e un festival al pălăriilor de paie și dintr-un colț am auzit pe cineva care a zis ,,nu a auzit nimeni de ăsta’’. M-am blocat pe moment și m-a bufnit râsul, dar am continuat prezentarea.
Ce e interesant la Bacardi e că pornești cu o rețetă pe care o duci până în etapă globală. Campania de marketing te ajută pe mai multe planuri. În primul rând te învață cum să faci promovare, ceea ce este important în domeniul acesta dacă la un moment dat ai în plan să deschizi un bar să zicem. Prima idee care mi-a venit după ce am creat logo-ul și brand-ul, a fost să mă asociez cu designeri de pălării. Momentan colaborez cu două creatoare, Corina Leca (DeCorina) și Mădălina Vlad, care oferă băutura mea (pe care acum o şi îmbuteliez) la fiecare comandă a lor. Au fost minunate și Corina chiar îmi face o pălărie pentru finală. Apoi, legat de aspectul că în competiţie trebuie să pornim de la o moştenire personală, pentru că bunicul meu este frizer, şi din faptul că eu mai mereu am avut părul dezordonat, am făcut o ceară din ingredientele „Straw Fedora” şi aşa s-a născut şi colaborarea cu The Den Barber Shop Braşov unde am filmat un videoclip. Clienții vin, comandă un cocktail, merg să se tundă și după revin în bar să bea ce au comandat.”.
O altă etapă presupune organizarea unor evenimente caritabile la finalul cărora se donează tot profitul. „Bacardi e foarte implicat pe partea caritabilă şi au inclus componenta de responsabilitate socială şi în competiţie. M-am aliat cu unul din finaliștii din Anglia (Alex Godfrey) și una din finalistele pe Amsterdam (Cecile Fayn) și am făcut un takeover de două zile în câteva baruri din Bristol și Cardiff, iar banii stânsi au fost donați unei organizații care oferă ajutor victimelor incendiilor din Australia, iar în ţară am avut un eveniment caritabil organizat de asociația „Împreună dăm culoare speranței”, unde am servit băuturi alcoolice și nonalcolice din partea casei, iar în urma evenimentului s-au strâns undeva la 4000 Euro.
Eu am implementat cocteilul și în alte orașe- Londra, Amsterdam, Texas… şi aşa am creat şi aplicaţia „Straw Fedora” împreună cu un fost coleg de liceu. Fiecare pălărie reprezintă moştenirea unei culturi şi aplicaţia figurează un glob pământesc unde sunt agăţate diferite pălării în mai multe zone. Când utilizatorul alege o pălărie, primeşte un scurt istoric, o listă cu barurile unde găseşte „Straw Fedora” şi câteva detalii despre locaţie. Tot instagramul meu e o hartă uriaşă cu pălării acum”.
Despre procesul pe care l-a urmat până a ajuns la rețeta câștigătoare spune că „cel mai important în această competiție este analizarea băuturilor clasice ca Mojito, Cuba Libre ori Piña Colada. „După cercetarea mea legată de rețetele câștigătoare din anii trecuți am obsercvat că nu s-a mai făcut o combinație de Martini cu Rom, așa că am început cu Martini și Vermouth. Am văzut că majoritatea folosesc pentru partea citrică lime așa că eu am ales să folosesc lămâie. Am vrut să combin aceste două părți dulci-acrișoare așa că am făcut un sirop din lămâie și zahăr. La partea amăruie m-am folosit de Angostura Bitters din care la început aveam două dash-uri. Am decis în final că vreau ca băutura să fie răcoritoare, de vară. Dacă la început foloseam trei frunze de mentă, ulterior mi-am dat seama că ingredientele variază foarte mult în funcție de zona georgrafică. De exemplu, în Anglia aveam niște frunze mai mici dar mai intense, dar în finala competiției naționale aveam niște frunze mari și nu știam dacă să pun două sau mai multe. Lucrurile astea eu le-am considerat o lipsă de consistență. Am păstrat lămâia dar am făcut separat un sirop de zahăr, iar pentru a obține o constantă în ceea ce privește gustul de mentă, am ajuns la Brancamenta care aduce partea bitter și fresh în băutură. Am schimbat Vermouth-ul din Dry în Sweet și l-am ales pe cel de la Martini. Am păstrat cei 45 ml de Rom și în final am adăugat două dash-uri de Absinthe, pentru ca aromele naturale să se lege mai bine.”.
Pentru etapa globală, David se pregătește urmând zilnic un program strict care îi permite să rămână calm și concentrat. Face sport, meditează, e atent la ce mănâncă și continuă să urmeze cursurile din semestrul acesta. Online îl găsiți pe Facebook și Instagram unde puteți urmări parcursul lui până la finala cea mare. Iar dacă în timpul liber vreți să încercați un mix nou, pe lângă cele cinci recomandări de cocteiluri de primăvară pe care le-a făcut, iată rețeta Straw Fedora:
Bacardi Carta Blanca 45ml
Sweet Vermouth Bianco 7.5ml
Branca Menta 5ml
Suc de lămâie 7.5ml
Sirop de zahăr 7.5ml
Absinthe 2 dash-uri
Denisa Velicu, redactor