Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/01/2020
Viața Orașului

”Al nostru” de Gyöngyi Takács

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii ”Al nostru” de Gyöngyi Takács Share ”Al nostru” de Gyöngyi Takács


Cel mai mult iubesc Sibiul dimineața devreme, când pietonala Bălcescu este îmbrăcată într-un mixt de lumini provenite de la stâlpii de iluminat dar și de la primele raze de soare. Pavajul este proaspăt măturat, pregătit ca, după ce-și absoarbe aroma de cafea proaspătă, să-și primească pietonii.

Dimineața nu e vreme de contemplare, tălpile lasă un sunet ritmic, allegro în urmă. Siluetele grăbite se oglindesc în vitrinele sclipitoare. Din când în când câte o siluetă se oprește în fața unei uși de sticlă pentru a o descuia. În fața unor porți deschise, saci mari de făină lasă în urma lor praful alb, rostogolindu-se spre bucătăriile unde mâinile dibace modelează coca în diverse forme. Unele forme sunt aliniate pe masă, altele sunt așezați în cuptorul încins. Mireasma aburilor dulci scăpați în aerul proaspăt al dimineții te conduce pe strada care șerpuiește spre Piața Mare.

Dintr-o dată pietrele încep să creeze formele geometrice ale imensului spațiu, ca o tablă de șah pe diagonală în care pătrățelele leagă cele 4 zări, leagă străzi, oameni și… istorii. Este Piața pe care o vizitează 46 mii de vizitatori într-un an (și astea sunt doar date statistice din 2019) și 80% din locuitorii orașului și a împrejurimilor.

Piața Mare este spațiul care a suferit cele mai intense modificări arhitecturale de-a lungul secolelor și a văzut cele mai spectaculoase evenimente. Unele atât de importante, încât au fost marcate cu pietre roșii în pavaj.

Cel mai mult iubesc Sibiul în Februarie, probabil singura perioadă a anului în care noi, sibienii ne mai putem bucura de acest loc în toată splendoarea lui, singura lună în care Sibiul este mai al nostru. Care este perioada Ta preferată în Sibiu?

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.