Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/09/2019
Arhiva Zile si Nopti

Povestite în Brașov | Cheile Grădiștei, oaza de natură care dă României lecții de turism, la 30 de ani după căderea Comunismului

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Povestite în Brașov | Cheile Grădiștei, oaza de natură care dă României lecții de turism, la 30 de ani după căderea Comunismului Share Povestite în Brașov | Cheile Grădiștei, oaza de natură care dă României lecții de turism, la 30 de ani după căderea Comunismului


Complexul Cheile Grădiștei, aflat în județul Brașov, este singurul resort turistic-sportiv de o asemenea anvergură, din România. Construcția sa a început imediat după comunism. Timp de 30 de ani, dezvoltarea a fost treptată și continuă, iar succesul a fost garantat, astfel devenind o mini stațiune turistică. În tot acest timp, România nu a înțeles rețeta simplă de la Cheile Grădiștei, ce necesită totuși multă sudoare, și s-a lăsat păgubașă acestui tip de mentalitate. Ovidiu Gârbacea, fondatorul resortului, a luat ambiția, perseverența și disciplina din sport și a construit stațiunea care cazează mii de turiști și găzduiește zeci de competiții sportive.   

Povestite în Brașov | Cheile Grădiștei, oaza de natură care dă României lecții de turism, la 30 de ani după căderea Comunismului

Ovidiu Gârbacea este fost sportiv de performanță și antrenor de biatlon. Din ’90, acesta s-a apucat de turism. „Fiind și schimbări politice, am decis că este oportun să încep o altă activitate, mai exact o afacere. M-am născut chiar în locul unde am construit prima parte a resortului. Primul obiectiv a fost să fac o pensiune turistică, după modelul celor văzute în cantonamente și deplasările în străinătate. Să fac o astfel de dezvoltare și în România“, susține acesta.

Cheile Grădiștei a avut prima pensiune din zona Moeciu

Complexul Cheile Grădiștei a început cu o pensiune mică, cu șapte camere, prima din zona Moeciu. Încet, încet, după ce afacerea a început să funcționeze, a tot fost adăugată câte una, astfel ajungându-se la resortul pe care îl știm astăzi.  

Râul care curge prin interiorul restaurantului, detaliul care a adus foarte mulți turiști

„Încă de la început, am construit un restaurant, care a avut mare succes. A fost un moment de vârf, pentru că prin acesta trecea un râu. Acest detaliu al restaurantului a însemnat atragerea unui număr foarte mare de turiști, care au văzut și au spus mai departe. Ușor ușor, în complexul de jos s-a creat o clientelă fidelă, care a început să viziteze Cheile Grădiștei și să se cazeze aici. Văzând că lucrurile merg bine și că există potențial, am decis să creez un nou complex turistic, aici la Fundata“, ne povestește Ovidiu Gârbacea.

Profitul reinvestit a dus la dezvoltarea resortului și zonei

Cu o parte din profitul încasat, în 2006, Ovidiu Gârbacea a început să construiască drumul care face legătura între Cheile Grădiștei Moeciu de Sus și Cheile Grădiștei Fundata. „Eu am construit și asfaltat acest drum, din bani proprii. La început, a fost un drum forestier îngust și lung de 2-3 km. Nu am făcut demersuri cu fonduri europene pentru realizarea acestui lucru. Am dezvoltat acest resort, pentru că a mers bine, iar profitul încasat a fost reinvestit. Nu mi-am dorit să intru în politică pentru a încerca să îmi fac anumite favoruri. Roata se întoarce și mai bine ești sărac și curat. În cadrul acestui resort doar una dintre vile este realizată din bani europeni, VIla Ana“, mărturisește directorul.

Povestite în Brașov | Cheile Grădiștei, oaza de natură care dă României lecții de turism, la 30 de ani după căderea Comunismului

„Fiecare stațiune din străinătate s-a dezvoltat și datorită sportului“

După ce Ovidiu a plecat din funcția de antrenor-șef de secție la Clubul Armatei, au fost vreo 10 ani când aproape s-a cam rupt de sport. „Tot timpul aveam un regret. Pasiunea încă nu dispăruse. Când m-a chemat un fost antrenor, care se ocupă de zona asta, m-a rugat să merg să îl sponsorizez pentru o competiție aici, iar primul semn de întrebare a fost în ce condiții se desfășoară pregătirea. În atâția ani, nu a fost construită o bază sportivă cum trebuie. După ce am cumpărat terenurile din Fundata, primul gând a fost să fac aici o bază sportivă după modelul celor din străinătate. După cum știm, fiecare stațiune din străinătate s-a dezvoltat și datorită sportului. Astfel zonele au înflorit“, spune acesta.  

Calitățile dobândite în sport, armură pentru greutățile date de stat

„Una dintre calitățile pe care le dobândești în urma sportului este rezistența, capacitatea omului de a învinge oboseala. Totul este mental. La fel și aici, au fost multe momente când erai tentat să abandonezi. Sunt foarte mulți oameni puși în birouri, care nu au ca scop favorizarea dezvoltării. Ei sunt acolo pentru a stopa demersurile. Eu am fost un om corect, care a făcut tot ce a putut aici și care a pornit de pe iarbă verde“.

Dezvoltarea turismului, factor important pentru dezvoltarea economiei

„Atât pentru județul Brașov, cât și pentru România, dezvoltarea turistică are o mare însemnătate. Acest aspect este important și din punct de vedere economic. Numai noi oferim locuri de muncă pentru 200 de persoane și contribuim substanțial la buget, din taxe și impozite. Odată cu aceasta și nivelul comunelor se dezvoltă. O comunitate nu poate trăi fără bani, ea trebuie să se dezvolte. Mă bucur că s-a dezvoltat toată zona. Nu poți trăi tu singur, chiar dacă faci totul excepțional. De ce să fie sărăcie și nenorociri? Când au toți preocupări să facă turism, vin din ce în ce mai mulți turiști, o dată la mine, o dată la alții. Merge mai bine decât dacă ai fi un resort izolat și în rest prăpăd“, susține Ovidiu Gârbacea.

Povestite în Brașov | Cheile Grădiștei, oaza de natură care dă României lecții de turism, la 30 de ani după căderea Comunismului

Interviu de Ioana Mircea, Redactor-Şef Zile şi Nopţi Braşov

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută