Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/07/2019
Arhiva Zile si Nopti

NAE CARANFIL | Un cineast la teatru

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii NAE CARANFIL | Un cineast la teatru Share NAE CARANFIL | Un cineast la teatru


 

Repetiţiile la teatru sunt solicitante pentru mine ca regizor, fiindcă de la prima lectură până la premieră trec câteva luni de zile; progresul se instalează lent şi insidios, nu-l simţi, nu devine palpabil decât arareori, iar eu sunt un tip nerăbdător şi ahtiat să-mi văd gândirea materializată cât mai rapid. La sfârşitul unei zile de filmare am invariabil sentimentul unei mici victorii: am fost pe front, în linia întâi, am scăpat cu viaţă, m-am încadrat în timp, n-am depăşit bugetul, materialul filmat e pus bine la păstrare în cutii.

Mâine o luăm de la capăt. În lunile de montaj şi post-producţie, în care lucrez cu elementele filmului ca la un joc de lego, treptat, eventualele greşeli sau inabilităţi din perioada filmării nu-mi mai sar în ochi, mă obişnuiesc cu ele. Dezvolt involuntar o formă de auto-mulţumire faţă de obiectul muncii mele. Mă simt din ce în ce mai confortabil cu propriul meu, film, mai ales în faza finală a producţiei. În teatru, la ultimele repetiţii, la repetiţiile generale, abia acolo îmi apare cu claritate tot ce nu e încă împlinit sau bine realizat sau cât de cât profesionist pus în pagină şi… mă doare fizic, pentru că ştiu cât de dificil e să mai repari ceva – timpul presează uluitor de mult în acele zile, premiera bate la uşă – şi exact finalul experienţei, care ar trebui să fie o încununare a eforturilor tuturor, mă face să mă simt stresat şi neputincios.

Cityzen NAE CARANFIL, Regizor, scenarist şi compozitor, autorul memorabilelor filme “Filantropica”, “Asfalt Tango” şi “Restul e tăcere”; a debutat în teatru ca dramaturg şi regizor în această stagiune la TNB cu “Papagalul mut”

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.