Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/04/2019
Arhiva Zile si Nopti

Lucruri pe care le știi doar dacă ești director la Zoo: „De tine și de deciziile tale depind suflețele. Suntem cu toții o familie!“

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Lucruri pe care le știi doar dacă ești director la Zoo: „De tine și de deciziile tale depind suflețele. Suntem cu toții o familie!“ Share Lucruri pe care le știi doar dacă ești director la Zoo: „De tine și de deciziile tale depind suflețele. Suntem cu toții o familie!“


Alin Pînzaru – director Zoo Brașov

Vârsta 40 ani

Educația, cercetarea și conservarea, principalele obiective ale unei grădini zoologice

„Obiectivele principale ale unei grădini zoologice sunt educația, cercetarea și conservarea. Educația, deoarece oamenii pot observa și studia animalele într-un cadru cât mai aproape de cel natural. Pe de altă parte grădinile zoologice se implică  în conservarea unor specii care nu se regăsesc în număr foarte mare. Cercetarea poate fi foarte complexă, de la studiul comportamentului anumitor specii vizavi de altele și până la relația acestora cu omul”.

La Zoo, educația nu se rezumă doar la plăcuțe informative

„În România din păcate, se înțelege că educația constă doar în plăcuțele informative. De aceea vrem să facem cât mai multe activități prin care oamenii să înțeleagă importanța animalelor, a ecosistemelor și cum ne raportăm la ele și la rolul lor”.

Animalele au multe în comun cu oamenii, inclusiv sentimentele

„De când sunt director am învățat că e mult mai simplu de lucrat cu animalele decât cu oamenii, dintr-un anumit punct de vedere. Am învățat și că animalele au sentimente și trebuie să le tratăm într-o mare masură egal cu noi. Acestea au chiar sentimente de gelozie”.  

Grădina Zoologică nu este circ

„Vizitatorii trebuie să învețe să respecte distanța în raport cu animalele de aici, dar și să aibă un comportament adecvat. Trebuie înțeles faptul că noi nu desfășurăm activități de circ. Acesta este un spațiu natural recreat și de exemplu dacă un leu se simte confortabil, doarme 20 de ore, ca în sălbăticie. Eu nu-l pot pune să facă tot felul de salturi. Nu sunt de acord cu activitățile de condiționare a animalelor”.

Viața de director la Zoo, deloc lejeră

„În proporție de 20 % îmi petrec timpul la birou, restul îl petrec pe teren cu administratorul, șeful de serviciu și îngrijitorii. Pentru mine e important să văd care este starea lor. Nu am un program fix, stau în funcție de necesitate. În weekend vin să urmăresc feedback-ul din partea vizitatorilor”.

De deciziile oamenilor depind sufletele animalelor

„De tine și de deciziile tale depind suflețele. Aceste animale sunt dependente în totalitate de noi și trebuie să le tratăm într-un mod echitabil și foarte familial. Suntem cu toții o familie! Dacă noi nu mergem să le dăm apă, ele n-au de unde să și-o procure“.

Ioana Mircea – Redactor-șef Zile și Nopți Brașov

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.