Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/03/2012
Arhiva Zile si Nopti

Bată-te gramatică, da’ grea mai (i)ești!

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Bată-te gramatică, da’ grea mai (i)ești! Share Bată-te gramatică, da’ grea mai (i)ești!


”Limba noastră-i o comoară/ În adâncuri înfundată/ Un șirag de piatră rară…” scria Alexei Mateevici, săracul, cu câteva zeci de ani bune, în urmă. Nu știa omul pe-atunci cât de ”prețuită”, chinuită, stâlcită și schingiuită va fi limba asta peste vreo sută de ani, în secolul internetului. Care altul? Pentru că ori de câte ori îți ”țâpi” ochii, pe mult iubitul Facebook, pe ferestrele deschise (de pe desktop) e imposibil sa nu dai peste ”expresii” gen ”miam luat niște haine”, ”teai lovit la cap”, ”dămi căciula”, care i-ar face să se învârtă în mormânt și pe Eminescu și pe Caragiale și pe Alexei Mateevici, adică pe toată gașca. De intelectuali, săracii.

Și, chiar dacă ”ma iau” acum, de o întreagă generație de neo-intelectuali, mi-e greu să cred că așa au învățat protagoniștii poveștii noastre să scrie, în toți anii petrecuți pe la școală. Atunci de unde vine ”zgândăreala” ? Să fie IQ-ul? Mă îndoiesc. Să se fi schimbat regulile gramaticii în așa hal încât nu le mai dă nimeni de cap? Mi-e greu să cred. A evoluat gândirea atât de mult încât din pricina informației nou-nouțe nu mai e loc pentru linuțele alea, de le zice cratime? Se prea poate. Pentru că probabil, așa cum s-a întâmplat dintotdeauna, limbajul a fost oglinda societății.

Bună, rea, cu de toate. Pe vremuri era ”asl pls” care a lăsat loc de ”combinații” rapide gen ”aksa” (acasă), np (nicio problemă), bn (bine), inteligente, de altfel, pentru ca acum să dăm nas în nas cu o lipsă a cratimelor cât internetul (și toate cărțile de gramatică la un loc), de mare. Și nu știu alții cum sunt, dar mie îmi scot ochii de fiecare dată, pentru că așa, cum nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată, ”moda” asta se întinde printre toți ”vorbitorii de limbă română” mai repede decât ciuma bubonică. O ”modă” care spune, așa, în limba ei amărâtă, cam cum stă treaba cu deceniul gadgeturilor.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.