Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/03/2012
Arhiva Zile si Nopti

Premiile Galei Femeilor Rome

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Premiile Galei Femeilor Rome Share Premiile Galei Femeilor Rome


Agenţia de Dezvoltare Comunitară “Împreună” şi Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială a organizat miercuri, 7 martie a II-a ediţie a Galei Femeilor Rome – „Priveşte-mă aşa cum sunt!”. Desfăşurat la Teatrul de revistă „Constantin Tănase”, evenimentul a început într-o atmosferă emoţionantă cu imnul romilor „Gelem, gelem”, interpretat de Rodica Tudor.

Peste 400 de persoane prezente s-au bucurat de momentele oferite de către organizatori. Scopul galei a fost scoaterea din anonimat a femeile rome invizibile pentru societatea românească, cele care şi-au adus contribuţia pentru comunităţile de romi. Prezentatorii Doiniţa Oancea şi Alexandru Tudor ne-au introdus în atmosfera de gală.

Au existat şase secţiuni la fiecare fiind subsecţiuni unde au fost nominalizate câte 3 femei rome. Astfel, după ce juriul a decis cu greu, fericitele câştigătoare la Gala Femeilor Rome de anul acesta sunt:
Secţiunea Educaţie
– Inspectoare Şcolară – Gina Anton
– Mediatoare şcolară – Buştean Anişoara
– Profesoare Limba Rromani – Dragomir Mariana
Secţiunea Sănătate
– Letiţia Stoicescu – Mediatoare sanitare
– Doctori – Mariana Zoica
Secţiunea Social-Economic
– Social-Economic – Mariana Papalet
– Antreprenoriat – Dumitru Elena
– Locuire Dezvoltare – Semiramida Bălan
Secţiunea Participare publică
– Activiste pentru drepturile omului – Mariana Buceanu
– Activiste pentru drepturile femeii – Nicoleta Bitu
– Experte locale – Tatiana Pârvu
Secţiunea Cultură
– Teatru – Oana Rusu
– Muzică –Ştefania Calofir
Secţiunea Mass-Media
– Jurnalism –Antoaneta Edves
– Premiul special al juriului – Rubina Feraru

La noua secţiune, “Cea mai populară femeie romă a anului 2011”, timp de o săptămână publicul a votat acumulând un număr de 650 de voturi. Fericita câştigătoare a fost Doiniţa Oancea. Printre momentele de premiere ne-au încântat cu muzica lor Marian Mexicanu, Ştefania Calofir şi Oana Rusu cu un moment extraordinar de teatru la care toată sala s-a ridicat în picioare.

Gala s-a încheiat cu un cocktail şi cu expoziţia cu vânzare de suveniruri şi mărţişoare. Suma strânsă va fi oferită ca donaţie pentru familia Linguraru din localitatea Găneasa.

„Priveşte-mă aşa cum sunt! transmite mesajul de a NU generaliza şi de a vedea femeile aşa cum sunt ele, cu experienţele, valorile şi trăirile lor. Suntem obişnuiţi să le vedem pe cele exotice, cerşetoare, vrăjitoare, sau hoaţe. Prin evenimentul nostru am dorit şi sperăm că am reuşit să arătăm şi o altă imagine a femeilor rome, pentru a da voce şi femeilor invizibile. Aflată la a doua ediţie, Gala Femeilor a devenit deja o comunitate a femeilor rome, un spaţiu de afirmare a identităţii noastre şi de apreciere a angajamentului nostru pentru comunitatea romă” – a declarat Carmen Gheorghe una dintre cele trei iniţiatoare ale galei.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.