Ecranizare a primei nuvele semnată de Edgar Rice Burroughs (“A Princess of Mars”), John Carter îl are în centrul acţiunii pe eroul cu acelaşi nume, un veteran al Războiului Civil, care a luptat de partea Confederaţiei şi care s-a ascuns din calea indienilor apaşi într-o peşteră, fără să ştie că este vorba despre o poartă a timpului şi că va fi teleportat pe planeta Barsoom (Marte).
Deşi iniţial planeta Marte se asemănă cu Terra în ceea ce priveşte condiţiile de mediu, subţierea atmosferei şi secarea oceanelor au transformat-o într-o regiune aridă şi neospitalieră, iar conflictul de proporţii epice dintre Red Martians şi Green Martians a adus-o în pragul distrugerii. John Carter este luat prizonier de către Green Martians, creaturi barbare de culoare verde, cu patru brate şi cu o înălţime de peste 3,5 metri, dar reuşeşte să evadeze şi îi ajută pe Tars Tarkas, prinţesa Dejah Thoris şi poporul lor de Red Martians să îşi înfrunte duşmanii. Dându-şi seama că poate înclina balanţa victoriei într-o parte sau în alta datorită forţei lui superioare şi că în mâinile sale stă salvarea planetei Barsoom, John Carter se îndrăgosteşte de frumoasa Dejah Thoris şi luptă alături de ea.
**Sursă de inspiraţie pentru filmele SF**
“A Princess of Mars” este primul volum dintr-o serie de 11 care a fost publicată în urmă cu 100 de ani, în 1912, de către Edgar Rice Burroughs. Încă din 1953, producătorii şi regizorii de film au avut mai multe încercări de a face un film bazat pe acest roman. O astfel de încercare a fost un film animat ce urma a fi realizat de către Bob Clampett. Dacă această încercare ar fi reuşit, filmul ar fi putut fi primul lungmetraj animat din istoria Americii, înainte de “Alba ca Zăpada şi cei şapte pitici” creat de Disney în 1937.
**120.000 de pietre Swarovski**
Filmările la John Carter au început în ianuarie 2012, la Londra. Filmul a solicitat multe resurse materiale şi umane, filmările fiind adevărate desfăşurări de forţă. Spre exemplu, pentru ţinuta pe care Dejah Thoris o poartă în ziua nunţii, au fost folosite peste 120.000 de pietre Swarovski (însumân pietrele de pe rochie, trenă, tiară şi păr). Și fiecare dintre acestea a fost aplicată manual.