Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/02/2012
Arhiva Zile si Nopti

NexT 2012 – Festival Friends

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii NexT 2012 – Festival Friends Share NexT 2012 – Festival Friends


La cea de-a şasea ediţie, Festivalul Internaţional de Film NexT are mai mulţi prieteni ca niciodată, ale căror filme vor putea fi vizionate în secţiunea Festival Friends, prezentată de HBO. Prietenii noi şi vechi ai festivalului vin la NexT cu un număr total de 17 scurtmetraje.

Cea mai prietenoasă secțiune a festivalului va cuprinde scurtmetraje semnate de regizori ce au concurat pentru Trofeul NexT la edițiile anterioare, de apropiații Societății Culturale NexT și de prietenii pe care festivalul îi câștigă cu fiecare ediție.

Programul Festival Friends este prezentat de HBO, un alt prieten al festivalului, care este alături de NexT și la această ediție. Despre colaborarea deja tradițională dintre HBO și NexT, Irina Catanchin, Marketing & PR Manager HBO România, declară: “Suntem alături de NexT de câţiva ani deja şi ne bucurăm să prezentăm şi anul acesta secţiunea Festival Friends, foarte dragă nouă, întrucât avem ocazia să aducem în faţa publicului filmele unor regizori români tineri şi talentaţi, prieteni ai festivalului, dar şi ai noştri. HBO nu poate lipsi de la cel mai important festival de scurt şi mediu metraj din România.”

Pentru că nu numai spectatorii își doresc să revină an de an la NexT, ci și foștii invitați, în programul Festival Friends se regăsesc filme realizate de Paul Negoescu, Timea Varkonyi, Romain Delange și A.J. Bond, care la edițiile trecute au concurat pentru Trofeul NexT. De altfel, Paul Negoescu este unul dintre cei mai vechi prieteni ai festivalului, scurtmetrajele sale fiind proiectate în cinci din cele șase ediții ale evenimentului.
A.J. Bond va fi prezent anul acesta la festival în calitate de regizor al fimului “Madame Perrault’s Bluebeard”, după ce la prima ediție NexT a fost invitatul festivalului ca producător al scurtmetrajul “The Saddest Boy in the World”, regizat de Jamie Travis.

Regizoarele Iulia Rugină și Stanca Radu au făcut parte din competiția festivalului NexT în 2007, respectiv 2008, iar anul acesta le regăsim în secțiunea Festival Friends alături de Eva Pervolovici cu tripticul “30-40-50”.

Pe Nash Edgerton cei mai mulți spectatori și-l amintesc pentru scurtmetrajul “Spider” (prezentat în programul Future Shorts la NexT 2008), un film despre glumele între prieteni care merg prea departe și scapă de sub control. Festival Friends va prezenta noul său scurtmetraj, “Bear”, care a câștigat deja o serie de premii importante, precum Best Short Film Award la Festivalurile de Film de la Saint Tropez, Strasbourg și Leeds. În plus, “Bear” a fost unul din cele mai discutate scurtmetraje la Sundance 2012 și a fost selecționat în competiția de scurtmetraj la Cannes 2011. Pe lângă activitatea regizorală, Nash Edgerton a jucat în numeroase filme și va face parte din distribuția noului film al regizoarei Kathryn Bigelow, câștigătoare a două premii Oscar pentru “The Hurt Locker”.

Regizorii Radu Jude și Maya Vitkova se numără de asemenea printre prietenii cei mai vechi ai festivalului. Prezenți și anul trecut în secțiunea Festival Friends, ei revin acum cu filmul “My Tired Father”, pentru care Maya Vitkova semnează regia iar Radu Jude – scenariul. Scurtmetrajul are deja un traseu festivalier impresionant, fiind proiectat la numeroase evenimente de film din lume.

La Festival Friends nu vor fi proiectate doar filme semnate de regizori deja consacrați, ci și de liceeni pasionați de cinema și pe care NexT dorește să îi sprijine în demersul lor, cu speranța că la edițiile viitoare vor ajunge să facă parte din competiție. Printre aceștia se numără Luca Istodor cu filmul “Gogu contraatacă” și Vlad-Cristian Pau cu “The Dreamer”.

Cei mai vechi și buni prieteni ai festivalului (precum Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Iulia Rugină), dar și cei noi, vorbesc despre filmele cu care vin la Festival Friends în clipul următor: http://bit.ly/xoLusS

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară și în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în “Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale.

Festivalul Internațional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.

Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

Bilete disponibile prin Ticket Fan.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.