Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/02/2012
Arhiva Zile si Nopti

O poveste tristă despre ratare

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii O poveste tristă despre ratare Share O poveste tristă despre ratare


*„Moartea unui comis voiajor”, după Arthur Miller în regia lui Felix Alexa este una dintre cele mai triste poveşti despre ratare.*

În primul rând pentru că este vorba de ratarea unui bărbat care toată viaţa a vrut să fie puternic, în al doilea rând pentru că martorii ratării sunt cei mai dragi oameni ai acestuia – membrii familiei şi în al treilea şi în ultimul rând pentru că este vorba de ratarea unui bătrân, care nu va mai avea niciodată o a doua şansă.

Textul lui Miller şi distribuţia sunt cele două puncte forte ale spectacolului de la **Teatrul Bulandra**. Discuţiile dintre bătrânul comis viajor şi soţia sa sunt o incursiune în bucătăria cuplului Mariana Mihuţ – Victor Rebengiuc. Cei doi actori au o chimie perfectă pe scenă şi joacă fără cusur cuplul trecut prin viaţă, soţul şi soţia care îşi cunosc unul altuia toate căderile şi toate bucuriile.

**Arthur Miller** este dramaturgul care a făcut una dintre cele mai importante radiografii ale visului american şi ale dezamăgirii unor personaje care nu îşi ating niciodată ţelul. Peronajele lui sunt copiii care au crescut şi care nu au devenit niciodată ce au visat să fie. Sunt însă oamenii care nu s-au vândut de tot. Sunt oamenii pentru care vine, la un moment dat, ora dării de seamă şi a lucidităţii.

Comis voiajorul Willy Loman realizează că valorează mai mult mort decât viu şi că banii pe care familia sa îi va obţine pe asigurare ar putea fi cea mai mare victorie a vieţii sale.

De altfel, **Victor Rebengiuc** a obţinut, în 2009, premiul **UNITER** pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru partitura sa din piesa regizată de **Felix Alexa**.

Actorul nu a fost însă la prima întâlnire cu textul lui Miller. În anii 60, tot pe scena de la Bulandra, acesta a jucat rolul fiului lui Willy Loman, Biff.

Moartea unui comis voiajor
Teatrul Bulandra – Sala „Liviu Ciulei”
Regia: Felix Alexa
Cu: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Şerban Pavlu, Marius Chivu, Dana Dogaru, Claudiu Stănescu, Dan Aştilean, Valentin Popescu, Sabina Posea / Alexandra Murăruş / Amelia Ursu

**Despre Arthur Miller**

Arthur Miller nu e rudă cu Henry Miller, a fost ultimul soţ al lui Marilyn Monroe, a semnat scenariul ultimului film în care a jucat Clark Gable şi scrie al naibii de bine când vine vorba de oameni care şi-au ratat destinul.

Miller este unul dintre cei mai apreciaţi autori de piese de teatru iar personajele sale şi dramele lor sunt dureros de contemporane. Cu toate acestea, în peisajul teatrului bucureştean există prea puţine montări după piesele lui. Două merită să fie menţionate: „Moartea unui comis voiajor” de Felix Alexa, la Bulandra şi „Toţi fiii mei” în regia lui Ion Caramitru.

„Toţi fiii mei” este piesa care l-a propulsat pe Arthur Miller în atenţia publicului american şi a criticilor şi cea care i-a adus primul Acţiunea se petrece în America, imediat după cel de-al doilea război mondial, într-o familie care a reuşit să se îmbogăţească, profitând de oportunităţile apărute. „Moartea unui comis voiajor” este tot o dramă de familie, dar pusă în scenă cu mai puţină emfază. Indiferent de montare, textele lui Miller nu doar că vorbesc oricărui locuitor al unei lumi urbane şi corporatiste, ele au talentul de a pune în evidenţă ce este mai bun din actori.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.