Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/01/2012
Arhiva Zile si Nopti

Hedda Gabler – în premieră la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Hedda Gabler – în premieră la Teatrul Maghiar de Stat Cluj Share Hedda Gabler – în premieră la Teatrul Maghiar de Stat Cluj


Piesa Hedda Gabler, scrisă de celebrul dramaturg norvegian, considerat părintele teatrului modern european, unul dintre reprezentanții de seamă ai dramei de idei din literatura mondială, Henrik Ibsen, a fost publicată în 1890. În anul următor, 1891, a avut loc premiera piesei în Germania, având parte doar de critică negativă. Ulterior piesa a câştigat recunoaşterea criticilor, fiind considerată reprezentativă pentrudramaturgia secolulu XlX.

Personajul Heddei este considerat de unii critici ca fiind unul dintre marile roluri dramatice din teatru, un “Hamlet feminin”. În funcţie de interpretare, Hedda poate fi descrisă ca o eroină idealistă care lupă contra societății, o victimă a circumstanțelor, o feministă desăvârșită, sau un personaj negativ manipulator. Regizorul Andrei Şerban împreună cu trupa Teatrului Maghiar de Stat Cluj prezintă luni, 23 ianuarie și marți, 24 ianuarie, premiera spectacolului Hedda Gabler, din distribuție făcând parte Imola Kézdi, Zsolt Bogdán, Enikő Györgyjakab, Anikó Pethő, András Hatházi, Ervin Szűcs, Csilla Varga, Réka Csutak. Decorul şi costumele sunt semnate de Carmencita Brojboiu, dramaturgia spectacolului de Eszter Bíró. Versiunea scenică a piesei este semnată de Andrei Şerban şi Daniela Dima. Înainte de premieră publicul va avea oportunitatea de a vedea spectacolul în faza de repetiţii în 22 ianuarie.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.