Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/12/2011
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Viorel Mânzu, rectorul Univ. Dunărea de Jos

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Viorel Mânzu, rectorul Univ. Dunărea de Jos Share Interviu cu Viorel Mânzu, rectorul Univ. Dunărea de Jos


Galatean, absolvent al Liceului Vasile Alecsandri si al Facultatii de Automatica din Bucuresti (1981), Viorel Manzu are doua doctorate: unul in Sisteme Automate, la Universitatea din Galati (1993) si al doilea la Universite de Franche Comte, in Besancon, Franta (1995), in domeniul Informatica-Automatica. Din 2007 este rectorul Universitatii Dunarea de Jos din Galati.

**Cum a fost anul 2011 pentru Universitatea „Dunărea de Jos” si pentru dumneavoastra?**

**Viorel Mânzu:** 2011 nu a fost un an usor, dar s-a incheiat pana la urma cu bine pentru universitate. Finantarea a scazut fata de anii anteriori, daca e sa ne raportam la 2009, de pilda, a scazut cu aproape 40 la suta. A fost un an in care s-a manifestat si criza economica prin faptul ca am avut mai putini studenti cu taxa, insa rezultatele noastre la evaluarile nationale au fost foarte bune si ne-am descurcat destul de bine si pe partea de investitii.

**Care sunt obiectivele importante pe care le-ati finalizat in acest an?**

Am finalizat lucrarile de consolidare la Corpul A din campusul Stiintei, vizavi de Catedrala Ortodoxa, fostul Notre Dame de Sion, ceea ce e o mare realizare, dupa multi ani. De asemenea, centrala termica proprie a fost pusa in functiune, tot pentru campusul Stiintei. Am dat in folosinta si un centru dedicat invatamantului si cercetarii in domeniul Acvaculturii, cu sediul pe strada Dr.Carnabel, in spatele Baii Comunale.

**Practic, culegeti acum roadele unor investitii derulate pe cativa ani?**

Da, insa in acelasi timp, la consolidare si la centrala termica vorbim despre bani de anul acesta. Consolidarea a inceput anul trecut, insa grosul a fost facut anul acesta, iar banii sunt din taxele studentilor de anul acesta.

**Vorbiti-ne putin despre proiectele derulate sau in curs de derulare, cu fonduri europene.**

Un lucru foarte important este acela ca am derulat un numar mare de proiecte cu fonduri europene, care au necesitat un efort financiar foarte mare din partea universitatii, in general, am avut o creditare de circa 30 de miliarde de lei in permanenta, peste aceste proiecte, in general POSDRU si un proiect POL. Valoarea atrasa a fost de peste 150 de miliarde de lei. A fost
unul din anii foarte buni. Efortul este indreptat spre proiectele europene, insa nu intotdeauna proiectele au fost de cercetare.
Pe viitor, dorim sa marim numarul proictelor de cercetare, pentru ca la evaluari acestea sunt luate in consideratie. In ansamblu, Universitatea Dunarea de Jos este una dintre institutiile care atrage in mod serios fonduri europene.

**Ce v-a ramas nefacut?**

Trebuie consolidate programele de studiu in domeniile unde cercetarea stiintifica este doar la inceput. De asemenea, consider ca ar trebui sa avem o grija mai mare in relatia cu studentii, in sensul de a-i determina sa participe mai mult la procesul de invatamant, in conditii de colaborare, nu impuse. Din pacate, aici limbajul si relatia profesor-student a ramas agatata in niste realitati mai vechi. Acum si studentii ar trebui sa priveasca profesorii ca pe niste colaboratori, si noi pe ei, iar aici lucrurile nu s-au schimbat in mod esential, din pacate. De asemenea, ar mai trebui sa marim, daca se poate, numarul de proiecte de cercetare propriu-zisa.

**Ce veti face pentru a creste calitatea invatamantului universitar galatean?**

Sunt inca multe de rezolvat, pe fond, in organizarea cursurilor, in atragerea studentilor, in organizarea si mai bine a practicii.
Si, poate cel mai important lucru, e sa convingem mediul socio-economic sa colaboreze cu noi, pentru a vedea, pe de o parte ce nevoi au dansii si, pe de alta parte, pentru a gasi locuri pentru absolventii nostri. De asemenea speram ca Ministerul Educatiei si Cercetarii sa ne ofere un cadru mai stabil de evolutie, pentru ca lucrurile s-au cam precipitat in ultimul timp, dupa
aceste evaluari de toate felurile si speram ca finantarea sa fie una europeana, daca tot vorbim de Europa – finantarea studentilor, nu a noastra, pentru ca ei sunt cei finantati – e o diferenta de nuanta.

**Cati studenti are in prezent Universitatea «Dunarea de Jos»? Cand s-a inregistrat numarul maxim de studenti?**

Aproape 15.000 de studenti avem in prezent. Cei mai multi s-au inregistrat in ianuarie, 2007, cand am avut aproape 19.000, dupa care a urmat Procesul Bologna, cand am desfiintat cate un an de studiu la fiecare specializare, deci practic s-au pierdut atunci 20-25 la suta din numarul total de studenti. Invatamantul era atunci de cinci si respectiv patru ani si a devenit de patru si respectiv trei ani. Ar trebui sa adaptam si numarul de cadre didactice la numarul de studenti, ceea ce nu se poate face decat daca dai afara oameni. Ne-am chinuit, pana acum, sa nu reducem personalul. In general, s-a manifestat o anumita cumpatare in veniturile salariale, cu exceptia celor care au avut proiecte europene, numarul de ore suplimentare, la plata cu ora, a scazut. Am facut si obiectul acelor reduceri salariale bugetare, ceea ce la un moment dat ne-a ajutat, masa salariala
micsorandu-se, chiar daca acesta nu este un motiv de lauda.

**In ce stadiu sunt alegerile in universitare?**

Alegerile pentru departamente – fostele catedre – au avut loc, de asemenea, si cele pentru consiliile profesorale la nivelul facultatilor, si cele pentru senat, pe 15 decembrie s-a constituit noul senat. Pe 25 ianuarie va avea loc alegerea rectorului si dupa aceea alegerea decanilor. Rectorul este ales de catre toate cadrele didactice titulare din universitate, circa 650 de persoane, plus studentii din consiliile profesorale si senat, circa 70 de persoane. Candidaturile pentru rector se depun intre 20 decembrie si 10 ianuarie. Decanii se selecteaza prin concurs dupa o metodologie ce va fi stabilita ulterior. Dupa lege,
concursul e organizat de rector.

**De cati ani sunteti rector? Veti candida pentru un nou mandat ?**

Sunt in al cincilea an. Anul acela in afara mandatului meu complet vine din faptul ca precedentul rector, domnul Epureanu, si-a dat demisia si s-au facut alegeri pentru un an, pana la incheierea mandatului sau. Actuala legislatie nu-mi permite sa mai candidez pentru inca un mandat.

**Asadar, ce veti face dupa incheierea actualului mandat?**

Lucrurile sunt foarte simple, ma voi intoarce la catedra, la Departamentul de Automatica, Calculatoare, Inginerie Electrica si
Electronica. Nu voi fi nici prorector, nici decan, nu voi candida la nici o alta functie, ma voi duce sa ma ocup de doctoranzii pe care ii am sub conducere si imi voi relua activitatea de cercetator care in ultimii ani a suferit putin. Cu alte cuvinte, voi reveni la statutul meu normal.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.