Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/12/2011
Arhiva Zile si Nopti

Prietenul cel mai bun al omului

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Prietenul cel mai bun al omului Share Prietenul cel mai bun al omului


Întotdeauna am iubit animalele și de când aveam 3 ani am crescut vreo 5 câini și cam 10 pisici. Am fost mușcată de propriul câine (spre norocul meu câinele avea doar 3 luni, iar eu 3 ani), fiecare din cele 10 pisici m-a zgâriat de N ori, dar nu am dezvoltat de-a lungul timpului frică de animale.

Iubesc câinii la nebunie, nu aș putea să îmi abandonez vreodată cățelul pe care l-am crescut de mic și pe care îl iau cu mine oriunde mă duc. Tocmai de aceea dezaprob comportamentele iresponsabile ale persoanelor care își cumpără câini, pentru a satisface capriciile unui copil răsfățat, pentru ca apoi să se descotorosească de animal, în clipa în care copilul nu mai are chef de el sau părinții sunt exasperați că trebuie să mai și curețe după cățel. Acesta e drumul cel mai scurt parcurs de un câine, de la PetShop în stradă. Și uite-așa ne trezim cu zeci de mii de câini maidanezi, care generează probleme din ce în ce mai mari.

Nu de multă vreme s-a votat legea care permite eutanasierea câinilor vagabonzi, dar la Cluj, iubitorii de animale s-au revoltat cât ai zice pește, astfel încât Primăria municipiului și-a asigurat locuitorii că nu va eutanasia câinii fără stăpâni. Nu mă înțelegeți greșit, nu sunt ipocrită să suțin că toți câinii maidanezi trebuie omorâți, dar nici nu pot să mă uit cum sunt loviți fără milă pe străzi, alungați, lăsați să moară de foame sau călcați de mașini. Situația este cu atât mai gravă cu cât nu discutăm de 100 – 200 de câini ci de câteva mii doar în Cluj, probabil zeci dacă nu chiar sute de mii la nivelul țării.

Aceste animale nu au apărut peste noapte și nici datorită vreunui fenomen din zona crepusculară (încă nu am auzit să fi plouat undeva cu câini), ci pentru că noi nu suntem educați să ținem animale de companie. Cred că indiferent dacă vor fi sau nu eutanasiați câinii vagabonzi din Cluj (și din țară), dacă nu tratăm problema aceasta cu mai multă seriozitate și responsabilitate, în 5 sau în 10 ani ne vom confrunta cu aceleași întrebări care țin de moralitate: să eutanasiezi mii de câini sau să îi sterilizezi, să ții o parte din ei în adăposturi și ulterior să îi lași din nou pe străzi, unde, iarăși vor fi agresivi și vor cauza probleme?

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută