Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/12/2011
Arhiva Zile si Nopti

”Aproape de cer” la NCRR

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ”Aproape de cer” la NCRR Share ”Aproape de cer” la NCRR


Asociaţia Culturală Macondo vă invită marți, 13 decembrie, ora 19:00, la filmul **Aproape de cer** ce va rula la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Proiecția va fi urmată de o discuție pe tema transhumanței cu cei doi antropologi Vintilă Mihăilescu și Bogdan Iancu.

”Aproape de Cer” îl are ca personaj principal pe Dumitru Stanciu, unul dintre ultimii ciobani ai Europei. Așa cum au făcut și străbunii lui sute de ani, vara și iarna, împreună cu turma sa cutreieră culmile îndepărtate, dar atât de apropiate de cerul Carpaților din Transilvania.

Dumitru trăiește printre legendele munților, purtând o grijă fără odihnă pentru animalele sale. Va muri oare o bucată din vechea Europa dacă acest cioban se va opri? Sau va duce Radu, fiul ciobanului Dumitru, tradiția transhumanței mai departe?

Născut la Berlin, regizorul Titus Faschina este un bun cunoscător al obiceiurilor și datinilor românești. În cursul proiectelor și cercetărilor pe care le-a desfășurat, regizorul german a observat cu atenție modul de viață specific societăților tradiționale din Ardeal.

Cu ocazia lansării în peste 15 orașe din Germania, publicația KinoKinoBR consideră Aproape de cer ”Un film spectaculos datorită formei sale estetice impresionante.” Revista de referință KlulturSpiegel a comentat filmul drept ”O experiență cinematografică care emoționează prin forța imaginilor”

”Aproape de cer” este produs de Thomas Ciulei pentru Europolis Film, în coproducție cuma.ja.de, Germania. Proiectul este sprijinit de Arte, TVR, Euriages, Centrul Național al Cinematografiei și Mittel Deutsche Medien Forderung.

Vintilă Mihăilescu este autorul carții ”Fascinația diferenței” apărută în 1999 si scrie constant în publicația Dilema Veche. A fost profesor invitat la universități din străinătate Franța (Lyon, PaulValery Montpellier, Provence), Elveția (Neuchatel), Germania(Humboldt), Ungaria (Pecs), Canada (U.Q.A.M.), specializarea sa fiind pe etnopsihologie, studiul comunităților, identitate și etnicitate.

Bogdan Iancu este realizator de filme documentare și este implicat în activități de cercetare în Dobrogea, Rovinari și Italia. Profesor în cadrul SNSPA, a ținut cursuri de Descriere etnografică și Introducere în Antropologie și Comunități Sociale și Rudenie.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută