Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/12/2011
Arhiva Zile si Nopti

Oraşul care ucide vise

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Oraşul care ucide vise Share Oraşul care ucide vise


Alcoolul ucide, ţigara ucide, oraşul ucide. Vise? “Viaţa în oraş te deprimă, te face obez, infertil şi te poate îmbolnăvi de multe”, glăsuia zilele trecute o ştire care făcea analiza decadenţei urbanului prin prisma agresiunilor de tot felul, a poluării, a sedentarismului, a vitezei aparente de trai, a sentimentului de singurătate în mijlocul lumii. E clar, oraşul ucide.

Cred că unele o fac mai repede decât altele şi ajung să-şi piardă oamenii recensământ după recensământ, să piardă case, fabrici, străzi, pomi. Dacă au chef de schimbări sau nu-şi mai găsesc rostul într-un loc, oamenii aparent ucişi de un oraş renasc în altă parte, în alt oraş, iar acesta poate să-i ucidă, sau nu, din nou. Visele moarte într-un loc au capacitatea de a se regenera în altul.

Unii oameni au capacitatea de a renaşte în locuri diferite, de a prinde pulsul oraşului care-i adoptă şi de a pune piatră peste piatră în construirea unor idei generoase pentru comunitate, iar fericirea şi normalitatea vin şi din împlinirea unor astfel de vise. Alţii se mulţumesc să rămână ucişi, într-un oraş care an după an ucide tot mai mulţi şi tot mai multe vise. Pentru unii nu-i absolut nicio problemă să traiscă într-un oraş care ucide şi se ucide.

Nu cred că în chimia aceasta a uciderii lente cheia o au banii, până la urmă oamenii fac banii şi tot oamenii dau măsura lucrurilor de care au nevoie, prin alegerile pe care le fac, prin visele pe care le au, prin aşteptările pe care şi le făuresc. Nu banii salvează un oraş, ci oamenii care ştiu ce să cumpere cu ei şi care ştiu să-i înmulţească şi să-i bage în sănătatea locului. Un loc sănătos are oameni sănătoşi. Perspectiva unui oraş care ucide e îngrijorătoare. Pentru unii. Aceleaşi feţe duble, aceleaşi gânduri încurcate-n interese meschine, aceleaşi străzi prăfuite, mereu aceleaşi personaje adunate la expoziţii de vitrine goale şi lansări de cărţi cu file nescrise. Oraşul ucide. Vise?

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută