Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/11/2011
Arhiva Zile si Nopti

Sărbătorile Galaţiului

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Sărbătorile Galaţiului Share Sărbătorile Galaţiului


Merită Galaţiul să aibă sărbători? Păi, la prima vedere, întrebarea pare nici să nu aibă sens… Cum altfel să nu merite? Merită. Este un oraş mare. Cândva printre primele cinci, unii îl vedeau chiar al doilea după Bucureşti (dar ce mândrie nemăsurată şi, poate, neîntemeiată, zace aici!), acum, cine ştie, oricum, printre primele zece.

Un oraş cu respiraţie europeană – cel puţin aşa se doreşte, în care Radu Macovei îmi spunea, pe bună dreptate, că vrea să facă presă europeană, la nivelul celor mai înalte standarde. Şi, în anumite privinţe, el avea dreptate, chiar suntem. Galaţiul a dat o campioană a României, la fotbal, Oţelul, care a ajuns să joace în Champions League, să se măsoare cu granzii Europei, chiar dacă, deocamdată, cam gîfîie în competiţia sus-numită.

Galaţiul a ajuns să dea pînă şi un boxer de talie Mondială, pe Lucian Bute, venit dintr-o comună prizărită (Pechea) de pe harta judeţului Covurlui. Comună bogată, altfel, dar care n-a visat niciodată săa jungă pe harta boxului mondial… De curînd, prin efortul lui Corneliu Antoniu (şi nu numai, dar el mai cu seamă!), am ajuns să avem Uniunea Scriitorilor la Galaţi şi Brăila (este vorba despre o filială, ca să fim la obiect). Da, dar cu cultura cum stăm? Cam slab. Asta dincolo de Uniunea Scriitorilor etc.

Se întîmplă evenimente culturale notabile, cum ar merita Galaţii? Da, dar foarte puţine. Avem viaţă culturală? Da, dar una încă anemică. De aceea vin şi zic, acum, cu ocazia sărbătorilor Galaţiului, oraşul meu natal (şi de suflet): singura şansă a noastră este să ne unim cu Brăila, în „cuget şi-n simţiri”. Nu există altă cale! Numai aşa vom ajunge să contăm ca a doua metropolă românească (înainte ori după Chişinău!) de pe faţa pământului acesta.

Numai atunci Bucureştiului i se va ridica un rival pe măsură. Care, cine ştie, în timp poate îl şi va întrece, cîtu-i el de capitală acum. Şansa megalopolisului Galaţi-Brăila (sau Brăila-Galaţi, cum vreţi) este uriaşă. Noi, chiar vizionari fiind, nici nu îi întrezărim detenta. Nici măcar pe cea economică, mercantilă şi „marşandistă” (alias negustorească). De aceea, îţi spun, acum, tocmai de zilele tale: Galaţii trebuie să fie una cu Brăila. Unirea face puterea!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută