Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/11/2011
Arhiva Zile si Nopti

Lotcă la copcă

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Lotcă la copcă Share Lotcă la copcă


“My father was a fisherman / My mama was the fisherman’s friend”, fredonam mulţumită din Paul Simon, după ce tocmai savurasem un borş genial de peşte. Borşul venise la pachet cu o revelaţie: când o să fiu mare, vreau să mă fac musafir. Nu aşa, în general, ci neapărat la restaurantul Lotca.

Aici este raiul împătimiţilor de peşte: găseşti de la *borş lipovenesc* şi *chifteluţe*, până la *plachie* şi* zacuscă pescărească*. Borşul se mănâncă în două episoade: în primul, rolul principal îl au peştele fiert, mămăliguţa şi ardeiul iute. În al doilea, intră în scenă strachina cu borşul sărat pe ici, acrişor pe dincolo şi cu multă verdeaţă. O minunăţie!

Despre supa-cremă de peşte cu crutoane nici nu îţi mai zic, că deja îmi sticlesc ochii: legume, peşte mărunţit fin, leuştean proaspăt. Cu greu (şi ne-am străduit!) a mai intrat şi plachia: peşte fript pe grătar, acoperit cu o pătură călduroasă de ceapă călită, roşii şi ardei.

Cireaşa de pe tort (de peşte, desigur) este însă mujdeiul: o cremă fină, care se topeşte în gură, din usturoi cu smântână, roşii şi verdeaţă, de îl mănânci pe pâine! Adaugă un vin alb, demisec, şi o muzică rusească şi credem că peştişorul ţi-a îndeplinit deja toate dorinţele.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută