Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/11/2011
Arhiva Zile si Nopti

Vieţaşii

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Vieţaşii Share Vieţaşii


*****
####Vineri, 25 noiembrie, ora 17.00
SALA STUDIO
Teatrul „Sică Alexandrescu” Braşov

###Vieţaşii
după Vieţaşii de pe Rahova. Din mărturia unor condamnați pe viață de Eugen Istodor

Cu:
Ciprian Mistreanu
Regia: Cătălin Chirilă
Durata: 1h 15’

„Am intrat în închisoarea Rahova, din București, pe secția pușcăriașilor pe viață. Din supralicitare. Era într-un octombrie. (…)
Le spunem meseviști, de la «muncă silnică pe viață». Suntem în eroare. Nu depun nici o muncă. Au eticheta de viețași. Nici aici nu avem dreptate. După 20 de ani de zacere în pușcărie, legea le dă o comisie de analiză a purtării lor. Comisia le poate da drumul. Se întorc printre noi.

Vom crede că ei, închiși după trei-patru rânduri de gratii, se sufocă. Se descurcă pe metru pătrat de cușcă mai bine decât mulți dintre noi pe hectare. Bănuim că, dacă au ucis, stau țepeni în cuștile lor ani lungi. Or, ei mișcă. Se aerisesc, se plimbă, joacă fotbal, șeptică, pocher. Pun lumea la cale. Merg la Club, la spectacole sau la făcut artă. Merg la Regina-Mamă, comandantul închisorii, Carmen Mihail, să se plângă. Merg în camera comandanților lor, Mihaela Bonațiu și Mihail Cosmescu, să-și ceară drepturile: norma de țigări, norma de pixuri, norma de discuții cu cineva care iese zilnic afară. Merg la biserică, la spovedanie cu popa. Merg la doctor. Ajung la vorbitor, unde vin sectele, mai rar rudele. Stau atârnați de geamuri pentru a tranzacționa cafea, țigări, pleisteișănuri, izmene, cd-uri, felicitări pentru o iubită, pentru a se ține în formă.”

(fragment din volumul Viețașii de pe Rahova. Din mărturiile unor condamnați pe viață de Eugen Istodor)

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută