Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/09/2011
Arhiva Zile si Nopti

Zeul măcelului

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Zeul măcelului Share Zeul măcelului


*****
– MARŢI, 4 octombrie
– ora 20.00 – Sala Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galaţi
– Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi

Nu aş compara universul acestei piese cu nici un univers dramatic cunoscut. Adevarul acestei reprezentaţii este unul extrem de simplu: oamenii sunt violenţi în diverse moduri într-o lume violentă. Agresiunea poate lua forma unei minciuni, a unei vorbe, a unui ţipăt, a unei palme ori a unei mângâieri. Mai degrabă, m-ar interesa modul arhaic în care este interpretată violenţa din om.

Deoarece nici discursurile demagogice cu veleităţi pedagogice privind responsabilizarea celor ce comit în mod intenţionat fapte reprobabile (scriitoarea), nici încercările de a „şlefui asperităţi”, bănuite de făţărnicie şi impostură (consiliera), nici evadarea prin ironii (comis-voiajorul) şi nici retragerea din faţa problemelor ori justificarea violenţei – în Africa, de la 8 ani, copiii învaţă să ucidă – (avocatul) nu rezolvă nimic.

Nici măcar tentativa de a găsi adevaraţii vinovaţi, atât de ispititoare, nu e o soluţie reală: e vina comis-voiajorului, asasinul hamsterului, făcut uitat în plină stradă, ori a temperamentului coleric moştenit de la părinţi de băiatul lui? A scriitoarei depăşite de situaţie, căutând refugiu din faţa propriului „zeu al războiului” într-o poveste despre conflictul din Sudan? A avocatului, pentru că nu se dedică mai mult educaţieifiului ori a consilierei, mamă prea zeloasă? Plecând de aici, vom înţelege că nimeni nu poate fi mai vinovat decât „zeul măcelului” din fiecare din noi.

*Dana TABREA (ZIARUL DE IASI)*

*****

**Regia:** CRISTIAN HADJI-CULEA
**Scenografia:** RODICA ARGHIR
**Traducerea:** Tudor Ţepeneag

**Distribuţia:**
Veronique Houille: HARUNA CONDURACHE
Anette Reille: OANA SANDU
Michel Houille: CĂLIN CHIRILĂ
Alain Reille: CONSTANTIN PUŞCAŞU

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută