Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/09/2011
Arhiva Zile si Nopti

Premieră la Bucureşti : primul spectacol de dans contemporan algerian

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Premieră la Bucureşti : primul spectacol de dans contemporan algerian Share Premieră la Bucureşti : primul spectacol de dans contemporan algerian


Pe 30 septembrie şi 1 octombrie, la Sala Izvor a Teatrului Bulandra, Institutul Francez şi Ambasada Franţei prezintă primul spectacol al Baletului contemporan din Alger, înfiinţat în octombrie anul trecut.

Asociind Bolero-ul lui Ravel şi cantecele tradiţionale ale Houriei Aïchi, coregraful Abou Lagraa creează un pod de legătură elegant între Franţa şi Algeria prin spectacolul inedit Nya, care reuneşte nouă dansatori de hip hop autodidacţi, aleşi în urma unui concurs cu peste 400 de candidaţi.

Nya este prima reprezentaţie a Baletului contemporan din Alger şi totodată primul spectacol de dans contemporan din Algeria. Coregraful Abou Lagraa a lucrat opt luni cu cei nouă artişti selectionaţi din mai mult de 400 de candidati, toţi dansatori de hip-hop pe cont propriu, fără experienţă coregrafică. Spectacolul este montat în două părţi, prima pe fundalul celebrului Bolero al lui Ravel, iar a doua pe muzica tradiţională a artistei algeriene Houria Aichi.

Prima parte scoate in evidenta invidualitatea si vocabularul personal al fiecărui dansator, iar vitalitatea fiecăruia este transpusă într-un flux urban. În cea de a doua parte, pe acorduri folclorice specifice Algeriei, cei zece dansatori plonjează într-o transă colectivă, ca un ritual de purificare prin dans.

30 septembrie, 1 octombrie

Ora 19:00

Teatrul Bulandra – Sala Izvor

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută