Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/09/2011
Arhiva Zile si Nopti

Inchiziţia şi credinţa (sau absenţa ei)

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Inchiziţia şi credinţa (sau absenţa ei) Share Inchiziţia şi credinţa (sau absenţa ei)


„Legenda Marelui Inchizitor” e un dar minunat: un monolog de 50 de minute al maestrului Victor Rebengiuc, care te trece prin toate stările sufleteşti.

Rebengiuc îl interpretează pe Marele Inchizitor, cel care îl anchetează pe Iisus, reîntrupat şi capturat apoi de Biserică. Printr-un discurs uimitor, inspirat din „Fraţii Karamazov” al lui Dostoievski, Rebengiuc încearcă să îl convingă pe Mântuitor (care doar ascultă, fără să ni se arate) de inutilitatea acţiunilor Lui şi de faptul că oamenii nu îşi merită libertatea, neştiind ce să facă cu ea.

Dacă ar fi deştept, Iisus nu şi-ar mai pierde timpul cu noi, muritorii, inchizitorul neînţelegând de ce Mântuitorul se încăpăţânează să ne iubească. Ce nu mai înţelege bietul, pustiitul inchizitor e că Iisus îl va ajuta chiar şi pe el, cel care Îl ţine după gratii. Şi o va face subtil, printr-un gest de o simplitate şi de o blândeţe care vor mişca până şi inima seacă a omului Bisericii Catolice, fără ca acesta să-şi dea măcar seama ce şi cum s-a întâmplat.

Un spectacol despre lumina sau bezna conştiinţelor, pe care ţi-l recomand din toată inima.

### Legenda Marelui Inchizitor
– 23 septembrie, ora 19:00
– Preţ bilete: 16-30 lei
– Teatrul Naţional, Sala Atelier

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.