Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/09/2011
Arhiva Zile si Nopti

Mircea Bodolan

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Mircea Bodolan Share Mircea Bodolan


*- Cea de-a sasea editie a Festivalului Zile si Nopti de Teatru European la Braila se va desfasura in perioada 24 septembrie – 2 octombrie. De cate luni pregatiti festivalul si ce a fost cel mai greu de facut ?*

**Mircea Bodolan:** – De vreo patru–cinci luni, din aprilie, mai exact. Cel mai greu a fost de echilibrat ce ne dorim cu ce se poate, asta a fost partea cea mai dificla, sa nu ne aruncam cu dorintele mai mult decat putem. Ne-am dorit sa avem spuma spectacolelor la nivel national, sa le aducem publicului brailean: deja am devenit agresiv in a sublinia faptul ca acest festival trebuie sa fie bucuria publicului brailean. El nu este organizat pentru nici un altfel de scop. Restul tine de metodologia noastra, de aspiratii si idealuri pe termen indelungat, de promovarea dramaturgiei nationale, de promovarea dramaturgiei nationale in peisaj european, de valorile teatrului national contemporan si asa mai departe – toate aceste lucruri tin de o strategie pe termen indelungat, dar in momentul acesta, ca obiectiv imediat, urmarim satisfactia publicului brailean, care merita tot si caruia dorim sa-i dedicam tot.

*- Ce spectacole ati dorit sa aduceti si nu s-a putut?*

**Mircea Bodolan:** – Am dorit sa aducem tot ce e mai bun in tara la momentul acesta numai ca, din conditii care nu tin de noi, ci de posibilitatile noastre, nu s-a putut chiar tot. De pilda, un spectacol pe care ni l-am dorit si daca am fi avut posibilitati tehnice si financiare l-am fi avut aici este «Caligula» de la Nationalul din Craiova, care nu se poate juca pe nici una dintre scenele din Braila. Un alt spectacol este «Ingropati-ma pe dupa plinta», pentru care tin sa subliniez asta, si directorul Teatrului Bulandra, Ducu Darie, si scenograful spectacolului si directorul adjunct au facut eforturi supraomenesti sa incerce tot ce e posibil pentru ca spectacolul sa incapa pe una din scenele noastre – nu se poate, pentru ca ar insemna sa aducem un spectacol mutilat si ar fi un dezavantaj total pentru public, in primul rand, un sentiment de frustrare pentru actori, si sunt actori de mana intai, este un teatru de elita, la nivel european, nu ne putem permite astfel de lucruri.

Asadar, ceea ce se poate, se poate, ce nu se poate – nu se poate. In plus, Teatrul de Comedie nu a putut sa onoreze invitatia noastra sa vina cu «O scrisoare pierduta», au amanat acest refuz politicos pana in ultimul moment, tot in speranta ca vor putea sa se strecoare si sa fie prezenti si la Braila, uite ca nu s-a putut. Iar spectacolul «Dineu cu prosti» a fost imposbil de adus, Teatrul National este intr-o perioada dificila tot din punct de vedere tehnic, sunt intr-un proces de reabilitare a sediului, totul e un santier, nu se stie ce se va intampla, cum vor juca, e greu de anticipat, si exact pe fondul asta am nimerit noi, ei avand nevoie de mari fonduri, banuiesc ca nu si-au putut permite sa sacrifice o reprezentatie cu acest spectacol la Braila, nici nu stiu daca ar fi incaput, cert este ca e unul dintre cele mai costisitoare spectacole din tara, incasarile unei reprezentatii la sediul Teatrului National pentru acest spectacol sunt de 400 de milioane de lei vechi, ceea ce Teatrul Maria Filotti nu-si poate permite sa sustina nici macar intr-un festival. Si nici festivalul, care are un buget foarte restrans, nu-si poate permite sa aloce numai ca onorariu de spectacol o astfel de suma, oricat de important ar fi spectacolul si teatrul. Si atunci vom gasi alte modalitati de a aduce publicului brailean acest spectacol. Astea sunt o parte dintre frustrarile mele, personale, insa publicul nu va suferi pentru ca sunt spectacole extraordinare care vor fi prezentate in festival – Teatrul Nottara vine cu un spectacol exceptional, Teatrul Odeon, de asemenea, Centrul Cultural pentru UNESCO, iarasi vine cu un spectacol foarte bun, desi si aici a fost un ghinion. Ne doream sa vina cu spectacolul «Furtuna», al domnului Victor Ioan Frunza, care este prim regizorul teatrului Maria Filotti, functie pe care noi o enuntam dar nu o putem onora, pentru ca legile din tara asta sunt usor anapoda, ne razboim cu un sistem legislativ imbecil in ceea ce priveste organizarea muncii intr-un teatru.

Cata vreme un sistem tolereaza ca un teatru sa functioneze fara un post cheie, care este cel de secretar literar, si toata lumea ridica din umeri spunand nu avem ce face, asta e legea, inseamna ca legea e cretina. Nu poti sa lasi o institutie cum este un teatru sa functioneze astfel. Spuneam, asadar, despre lipsa din festival a spectacolului «Furtuna», pentru ca acesta este prezent in perioada imediat urmatoare festivalului intr-o manifestare importanta de la Paris, iar decorurile ajung la Braila abia pe data de 5 octombrie, cand festivalul nostru este incheiat. Dar vin in festivalul spectacole foarte bune, evit sa dau titluri pentru ca prefer sa pastrez surpriza cat de mult se poate. In perioada 15 – 18 septembrie, toate informatiile cu privire la programul festivalului si succesiunea spectacolelor pe ore vor fi date publicitatii masiv, sper sa avem un parteneriat media solid, care sa tina publicul in priza cu programul nostru.

*- Ce va mai cuprinde festivalul, pe langa spectacolele propriu-zise ?*

**Mircea Bodolan:** – Intrucat, asa cum spuneam, ceea ce ne intereseaza primordial este satisfactia publicului, atmosfera de festival va fi intregita de manifestarile colaterale, manifestarile semnal: concerte, recitaluri, care vor trece dintr-unul in altul, un
vernisaj de expozitie de arta plastica, animatie stradala, lucruri care sa dea acea atmosfera festiva pe care publicul o merita din plin. Este pentru prima data cand am dat o atentie deosebita spectacolelor de animatie, adresate copiilor si nu numai lor,
am implicat major Teatrul Carabus din Braila, profitand si de faptul ca ma leaga de Florin Chirpac o amicitie de peste 30 de ani, am fost colegi de facultate, colegi de scena, si cred ca si Teatrul Carabus merita atentie. Si pentru ca pana acum acest teatru nu a avut posibilitatea de a-si construi un festival propriu, atunci am creat o sectiune aparte a festivalului nostru, in care sa implicam si cateva spectacole de animatie deosebite, la acelasi standard de calitate care sa satisfaca publicul brailean – un public cu gusturi rafinate care pe parcursul a aproape un secol a demonstrat acest rafinament, acest apetit pentru teatru, nu intamplator, maestrul Constantin Tanase isi verifica puterea de penetrare a spectacolelor sale la Braila.

*- Care vor fi personalitatile omagiate in festival?*

**Mircea Bodolan:** – Pe langa Mihail Sebastian, sub semnul caruia se va desfasura aceasta editie a festivalului, ne-am propus sa aducem un omagiu unor nume mari ale scenei romanesti, oameni care au dat noblete teatrului romanesc contemporan si care s-au legat de Braila, care au contribuit semnificativ la stralucirea Teatrului Maria Filotti. Unul dintre aceste nume importante este doamna Catalina Buzoianu, o mare doamna a teatrului romanesc, o aparitie diafana la modul fizic, o persoana delicata dar cu o forta interioara extraordinara, care a dus Teatrul Maria Filotti la performante pe care la momentul acela nu le banuiam. Am invitat-o in festival rugand-o sa ne spuna cateva vorbe despre ce a insemnat aceasta trilogie senzationala – “Chira Chiralina”, “Mediterana” si “Odiseea” – spectacolele construite pe fondul Teatrului Maria Filotti.

O surpriza de ultima ora este si faptul ca am invitat in festival si un spectacol dupa Matei Visniec, cu doi actori foarte tineri, in regia doamnei Buzoianu, care sper sa placa publicului, un spectacol de Sala Studio. Revenind la omagierea unor personalitati romanesti de care inca ne putem bucura, este vorba si despre maestrul Ion Lucian, animatorul si sufletul Teatrului Excelsior din Bucuresti, care va fi prezent cu un spectacol foarte frumos in festival, dar si prezentarea unui album pe
care foarte putini dintre actorii si regizorii romani contemporani il au, referitor la intreaga sa creatie, pe care il vom lansa intr-una dintre zile. Bineinteles ca ne bizuim si speram in prezenta maestului Beligan, alaturi de un spectacol pe care l-a realizat cu Centrul Cultural pentru UNESCO al Casei de Cultura a Sectorului 4 din Bucuresti.

*- Care vor fi preturile biletelor?*

**Mircea Bodolan:** – Vor fi diferite, in functie de valoarea in sine a spectacolului, ma refer atat la box office-ul teatrului si al interpretilor, cat si la cronicile si cutuma aceasta a ierarhizarii valorii spectacolelor pe care le prezentam, insa in nici un caz nu vor fi niste preturi prohibitive. Avand in vedere ca Braila gazduieste o societate eterogena, cu oameni rafinati, oameni da afaceri prosperi, oameni care castiga bani si au o apetenta aparte pentru cultura, din fericire, fata de alte zone ale tarii, in care potentatii financiari sunt usor paraleli cu cultura, aici, la noi, nu stau lucrurile chiar asa. Bineinteles, preturile se adreseaza si lor dar si oamenilor de rand, care nu-si pot permite sume foarte mari si atunci de la pretul obisnuit de 20 de lei probabil ca ne vom ridica pana la maximum 60 de lei, in cazul unor spectacole extraordinare care, la ele acasa, se joaca cu sume mult mai mari per bilet. Dar nu mi se pare deloc exagerat avand in vedere ca este un eveniment unic, iar numarul de locuri este limitat si atunci se justifica o crestere de preturi fata de spectacolele noastre obisnuite.

*- Ce invitati din strainatate au confirmat participarea ?*

**Mircea Bodolan:** – Noi avem o relatie foarte buna cu cateva teatre din Grecia, din Turcia si din Bulgaria. Acestia vor fi prezenti sigur, nu va dau nume de spectacole si de trupe, dar sigur vor fi reprezentate bine de tot.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.