Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/09/2011
Arhiva Zile si Nopti

Ștefan Bertalan – Măscăriciul Emigrant

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Ștefan Bertalan – Măscăriciul Emigrant Share Ștefan Bertalan – Măscăriciul Emigrant


Galeria Quadro vă așteaptă în perioada 14 septembrie – 14 octombrie să vizitați o expoziție cu adevărat deosebită: Măscăriciul emigrant, semnată de Ștefan Bertalan. Este prima expoziție la Cluj-Napoca a artistului, iar lucrările, prezentate pentru prima oară publicului, fac parte dintr-o perioadă de creație mai puțin cunoscută a artistului, respectiv perioada anilor 1986 – 1989.

Ștefan Bertalan s-a născut în 1930, este considerată o figură centrală a neo-avangardei din România, dar și o personalitate marcantă, nonconformistă și legendară a mișcării artistice timișorene. Ștefan Bertalan a absolvit Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca în anul 1962, sub îndrumarea lui Aurel Ciupe și Tibor Kádár, la scurtă vreme după acest eveniment părăsind Clujul în favoarea Timișoarei, unde devine profesor la liceul de artă. Prietenia sa cu artiștii locali progresişti (Roman Cotoşman, Constantin Flondor) va rezulta în înființarea grupului 111 în anul 1965, prima grupare de artă experimentală din România. În anii şaizeci, operele sale tind spre direcții constructiviste şi cinetice, devenind astfel cunoscut la nivel naţional şi internaţional.

În perioada anilor ’70, creațiile sale converg în domeniul instalaţiilor, acţiunilor, fotografiei în ansamblu, opera sa fiind caracterizată de intermedialitate. Experiența dureroasă şi chinuitoare a emigrării, trăită la toate nivelele (individual-psihologic,
social, ecologic) în anul 1986, precum şi regăsirea de sine trăită extatic, vor erupe cu o putere magică incredibilă, în culori strălucitoare, în asocieri de idei şi imagini neaşteptate în aceste lucrări, care sunt expuse pentru prima dată. Expoziţia poate fi vizitată până în data de 14 octombrie.

– GALERIA QUADRO
– NAPOCA 2 – 4, ET.1, AP.64

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.