Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/09/2011
Arhiva Zile si Nopti

ONGFest – Targul Economiei Sociale

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ONGFest – Targul Economiei Sociale Share ONGFest – Targul Economiei Sociale


Cu o saptamana inainte de inceperea **Caravanei ONGFest**, peste 400 de organizatii din intreaga tara si-au anuntat participarea. In dorinta de a promova voluntariatul, spiritul civic si economia economia sociala, **ONGFest – Targul economiei sociale** va porni din Bucuresti si va strabate intreaga tara.

Timp de o luna si jumatate, caravana isi va stabili tabara in Iasi, Bacau, Miercurea – Ciuc, Sibiu, Craiova, Cluj – Napoca, Oradea, Timisoara si Constanta. Trei persoane publice, provenind din trei medii diferite, ilustreaza cei trei pasi simpli, pe care fiecare dintre noi ar trebui sa-i urmeze: “Afla! Implica-te! Impartaseste!”. Raed Arafat, Melania Medeleanu si Adrian Despot sunt adevarate repere de implicare civica . Cei trei ii indeamna pe cetateni sa devina constienti de faptul ca gesturile mici sunt importante si au un impact imediat si pozitiv in comunitate.

Evenimentele din cadrul **ONGFest – Targul Economiei Sociale** se vor derula in perioada 9 septembrie – 16 octombrie in 10 orase din intreaga tara. In fiecare weekend, locuitorii din Bucuresti, Iasi, Bacau, Miercurea – Ciuc, Sibiu, Craiova, Cluj – Napoca, Oradea, Timisoara si Constanta vor avea ocazia de a interactiona cu reprezentantii organizatiilor participante. In plus, doritorii vor putea participa la o serie de seminarii si workshopuri interesante si utile, pe diverse teme.

Dintre acestea, putem aminti voluntariatul, educatia globala, posibilitatea obtinerii de credite pentru intreprinderile sociale, campaniile 2%. Latura de divertisment nu este nici ea neglijata: in fiecare oras vor avea loc spectacole de teatru, pantomima, concerte si concursuri, spre deliciul vizitatorilor. Informatii complete sunt disponibile pe site – ul evenimentului, *www.ongfest.ro*.

Caravana ONGFest este o platforma unica de comunicare directa, la nivel național, pentru toate cele trei sectoare (public, de afaceri, nonprofit). In acest mod, este facilitata dezvoltarea parteneriatelor intre ONG-uri, instituții publice și companii.
Campania este sustinuta in mod activ de trei persoane publice, recunoscute pentru implicarea lor in comunitate. Raed Arafat, Melania Medeleanu si Adrian Despot au raspuns afirmativ invitatiei organizatorilor. Spotul TV ilustreaza alegerea fiecaruia dintre ei de a sustine societatea romaneasca prin actiuni proprii. Filmarea a avut loc chiar in Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR), unde, in perioada 9 – 11 septembrie bucurestenii sunt asteptati la ONGFest. Spotul poate fi vizionat la linkul urmator:

*http://www.youtube.com/watch?v=hfdWNELefXM&feature=channel_video_title*

Telespectatorii si nu numai, o pot vedea pe Melania Medeleanu realizand un reportaj, in care vorbeste despre impactul pozitiv al ONG –urilor in viata celorlalti. “Am avut ocazia sa colaborez cu diverse ONG-uri si sa vad ce treaba buna fac. Am vazut cum pot aduce zambet pe chipul copiilor, alinare suferinzilor, ajutor celor ce au nevoie de el. Am vazut cum pot sa schimbe vieti. Pentru tot efortul lor, pentru toata pasiunea cu care acesti oameni se arunca in zone in care multi dintre noi inchid ochii, ii sustin si le multumesc.”, declara jurnalista Realitatea TV.

Raed Arafat abordeaza tema voluntariatului, avand o experienta recunoscuta in acest sens. “SMURD a pornit ca un proiect de voluntariat, iar contributia benevola a tuturor celor care au sprijinit activitatea noastra a avut o importanta covarsitoare. De aceea, recomand cu incredere, tuturor celor interesati, o implicare cat mai activa in toate activitatile de voluntariat, promovate si prin intermediul ONGFest, un eveniment important al societatii civile din Romania.”, afirma Presedintele SMURD.

A treia persoana publica implicata in campanie este Adrian Despot, solistul trupei Vita de Vie. Participarea sa la proiecte sociale este cunoscuta deja. Pentru ONGFest, Adrian a schimbat scena cu o alee din parc, iar mesajul sau e un indemn la implicare directa in viata comunitatii. Pas cu pas “vom construi o societate mai buna”, afirma artistul.

### Calendarul evenimentului, la nivel national, este urmatorul:

– Bucuresti – 9 – 11 septembrie – Parcul Al.I.Cuza (fost IOR)
– Iasi, Bacau – 17 – 18 septembrie – Bd. Stefan cel Mare si Sfant, zona Primariei
– Miercurea – Ciuc – 24 – 25 septembrie – Piata Libertatii
– Sibiu – 24 – 25 septembrie – Piata Mica
– Craiova – 24 – 25 septembrie – Piata Prefecturii
– Cluj – Napoca – 1 – 2 octombrie – Piata Muzeului
– Oradea – 1 – 2 octombrie – Parcarea Independentei
– Timisoara – 8 – 9 octombrie – Piata Unirii
– Constanta – 15 – 16 octombrie – City Park Mall of Constanta

ONGFest este cel mai mare eveniment al societatii civile romanesti, un promotor al comportamentului filantropic si voluntar si al participarii publice, dar si o oportunitate de a aduce ONG-urile in atentia cetatenilor si a publicului larg.

ONGFest este organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in cadrul proiectului PROMETEUS – Promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene, cofinantat prin Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, Investeste in oameni! cu sprijinul financiar al Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe si al Agentiei pentru Sport si Tineret.
Pentru mai multe detalii va rugam accesati site-ul *www.ongfest.ro*.

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994, la initiativa Comisiei Europene. FDSC este o “organizatie pentru organizații”, un sustinator al sectorului neguvernamental. FDSC considera ca nivelul de dezvoltare este un indicator pentru starea comunitații in care cetațenii traiesc.

Misiunea FDSC este ca prin informare, finanțare, instruire, cercetare și advocacy sa dezvolte capacitatea organizațiilor societatii civile și a comunitaților pentru a imbunatati viata oamenilor. FDSC lucreaza cu ONGurile pentru ca, in final, schimbarea in bine sa se produca la nivelul fiecarei comunitați și a fiecarui individ.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.