Să ne înţelegem, ne luăm strict după evenimentele din sfera artistică care vor avea loc. Telegrafic, începutul toamnei stă sub semnul dansului şi a muzicii. Încep cu filmul „Pina”, care va rula din 9 septembrie în cinematografele din toată ţara. Primul film de artă în 3D (potrivit „The Guardian”) care deschide drumuri atât pentru filmul documentar, cât şi pentru cel în trei dimensiuni, acest lungmetraj-eveniment ilustrează ameţitoarea şi inimitabila artă a marii coregrafe germane Pina Bausch, care a murit în vara lui 2009.
Dansurile unice gândite de Bausch, întreţesute cu momente de mişcare şi gesturi subtile, reprezintă structura principală a filmului, în care imaginile noi, filmate în 3D, sunt completate de filmări de arhivă, ale reprezentaţiilor oferite de compania condusă de coregrafă după 1978. Din punct de vedere cinematografic, dansurile din „Pina” nu seamănă nici cu teatrul filmat, nici cu ceea ce spectatorul este obişnuit să vadă într-un spectacol de coregrafie propriu-zis.
Clar, e de văzut-trăit-simţit, la fel ca şi „Noche Bach”, în coregrafia lui Gigi Căciuleanu (una dintre figurile proeminente ale dansului contemporan) şi în interpretarea Baletului Naţional din Chile, al cărui director este de zece ani. Acesta este prezentat în cadrul Întâlnirilor JTI şi al Festivalului Inter-naţional „George Enescu”, duminică, 11 septembrie, de la ora 19.00, în sala Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”.
Urmează deja tradiţionalul PLAI, cel mai mare festival de world music din Europa, organizat 100% de voluntari, fiind totodată cea mai importantă manifestare de gen din România. A şaşea ediţie a festivalului va avea loc în perioada 16 – 18 septembrie la Muzeul Satului Bănăţean. Last but not least, în 3 octombrie, una dintre cele mai mari voci ale muzicii lumii, Cesaria Evora, va concerta pentru prima dată la Timişoara. Atât!