Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/08/2011
Arhiva Zile si Nopti

Bucuraţi-vă de tradiţii!

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Bucuraţi-vă de tradiţii! Share Bucuraţi-vă de tradiţii!


*- Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare a avut loc în acelaşi sfârşit de săptămână cu ARTmania, la jumătatea lunii august. De altfel, CNM Astra a fost şi partener al festivalului rock. Pornind de la această imagine, vă rog să ne vorbiţi despre importanţa colaborărilor de acest fel organizate în muzee, despre întâlnirile programate între genuri atât de diferite.*
– În săptămâna 8-14 august C.N.M.ASTRA a oferit publicului vizitator mai multe evenimente culturale. Amintesc aici Expoziţia „Costumul săsesc de sărbătoare, Podoabe, eleganţă şi simplitate, Expoziţia „Arta mobilierului pictat, Unelte şi culoare”, Târgul Creatorilor Populari din România în Muzeul în aer liber, Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare, desfăşurat, de asemenea, în Muzeul în aer liber. Numărul vizitatorilor care au participat la aceste evenimente a fost de circa nouă mii
de persoane, cu o pondere ridicată de turişti străini.

De peste doi ani, Muzeul ASTRA iniţiază parteneriate cu un număr important de instituţii, asociaţii sau manifestări culturale, aceasta fiind calea sigură a succesului pentru o bună colaborare, realizarea unei reţele viabile de oferte culturale cât mai variate pentru ca publicul să poată beneficia de o diversitate mare de manifestări. Această idee are la bază necesitatea cunoaşterii în profunzime a fenomenelor culturale, prin participarea directă şi libera opţiune, deschiderea apetitului cultural şi acumularea unui bagaj semnificativ de cunoştinţe. Numai printr-o ofertă diversă de manifestări cultural, Sibiul poate să-şi păstreze poziţia câştigată în anul 2007, când alături de Luxemburg a fost nominalizat “Capitală Culturală Europeană”. Genurile diferite ale manifestărilor culturale nu se exclud, ele sunt complementare, atrag o diversitate mare de spectatori sau vizitatori, îndeobşte interesaţi de cultură.

Aşa cum s-a văzut şi în acest an, ei nu ratează nici celelalte evenimente cultural, atunci când au posibilitatea să participle la ele. În acest fel se lărgeşte mereu cercul potenţial al publicului vizitator care descoperă muzeul.

*- La ce evenimente veţi invita sibienii în această toamnă?*
– Muzeul ASTRA invită în această toamnă publicul la multe noi evenimente. Cel dintâi, Olimpiada Naţională “Meşteşuguri artistice tradiţionale”, faza finală organizată în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi cu sprijinul Administratiei Fondulului Cultural Naţional. În paralel cu Olimpiada se vor desfăşura alte trei manifestări care au legătură directă cu această manifestare aflată la cea de a XVI-a ediţie: Tabăra pentru copii şi tineri cu dizabilităţi “Fără Limite” (25-27 aug.); Tabăra “Meşter şi ucenic” – cu participarea copiilor şi meşterilor populari din Slatina; Workshopul demonstrativ privind principiile estetice şi tehnica pictării icoanelor pe sticlă cu participarea artistei plastice Maria Constantinescu. Târgul Olarilor, ediţia a 45-a, cu participarea olarilor din toate centrele ceramice din România, are loc pe 3-4 septembrie. De asemenea, sunt Târgurile de bucate tradiţionale cu desfăşurare bilunară şi o expoziţie cu vânzare a celor mai reprezentative alimente care constituie deja bramduri locale în centrul Transilvaniei.

În luna octombrie o nouă ediţie a Festivalului de film documentar va reţine atenţia comunităţii sibiene şi a sutelor de invitaţi şi realizatori de film, pe care îl pregăteşte cu minuţiozitate Departamentul de Film Documentar. Peste 1000 de filme au fost transmise pentru jurizare şi participare, dar mai multe amănunte privind cele patru secţiuni ale festivalului, precum şi
lista invitaţilor oficiali, le va prezenta conducerea Departamentului Astra Film la momentul oportun.

*- Un mesaj pentru iubitorii tradiţiilor, sibieni şi turişti?*
– Tot cea ce realizăm la Muzeul ASTRA fie că sunt expoziţii, festivaluri, târguri sau alte manifestări se adresează publicului vizitator. Fără ei muzeul nu poate fi conceput. Muzeul a fost iniţiat, creat şi desăvârşit pentru oameni, pentru documentarea dezvoltării noastre istorice şi pentru confirmarea valorii civilizaţiei populare tradiţionale făurite de străbunii noştri, în respectul lor desăvârşit pentru pământ şi natură. Vă invităm la Muzeul ASTRA, deoarece acolo este locul în care vă veţi întâlni cu moşii şi strămoşii noştri, acolo veţi vedea cât de puternice sunt rădăcinile noastre istorice în acest pământ. Bucuraţi-vă de aceste valori şi arătaţi-le copiilor.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.