Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/08/2011
Arhiva Zile si Nopti

ARTmania, balaur cu trei capete

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ARTmania, balaur cu trei capete Share ARTmania, balaur cu trei capete


Face cum face ART mania, şi creşte de la un an la altul. Cu cât se înăspresc bătăliile pentru obţinerea de fonduri (ca pentru orice festival în aceşti ani), cu atât se îndulceşte colaborarea cu alte instituţii din zonă, uşurându-se organizarea. La a şasea ediţie, ART mania înseamnă mult mai mult decât două seri de concerte în Piaţa Mare a Sibiului. Acesta a rămas punctul fierbinte al festivalului, însă de-acum se ştie: programul cuprinde şi expoziţii, lansări de carte, workshop-uri şi colaborări cu muzeele sibiene. Şi, mai mult, încă două spaţii pentru concerte, cu accente diferite. Piaţa Mică, soft, cu muzică în timpul zilei, şi Sibiu Arena din Dumbravă, hard, cu concerte şi petreceri organizate cu precădere pentru cei cazaţi acolo.

###Expoziţii şi lansări
În săptămâna 8-14 august, posesorii de brăţări ART – mania au putut vizita expoziţiile Muzeului Brukenthal, cu reduceri speciale, iar la Complexul Muzeal Naţional Astra au avut intrare gratuită. Centrul Habitus a găzduit două expoziţii ale festivalului: „Din adâncuri”, de Anda Cofaru, dedicată Tarjei Turunen şi inspirată de muzica ei, şi „Rock Memorandum”
de Diana şi Dorina Pantea, dedicată unei serii de artişti care au cântat la ART mania. În Sibiu Arena, Victor Cristescu şi Dumitru Cătălin au expus o colecţie de fotografii grupată sub titlul „Live Aeons”, care surprinde intensitatea concertelor
live, relaţia dintre cântăreţi şi spectatori. O lansare de carte a deschis ziua a doua de concerte, în Piaţa Mare. Mihail Vakulovski s-a întâlnit cu cititorii pe scena VIP, unde a lansat „Tovarăşi de cameră. Student la Chişinău”, primul volum al trilogiei, apărut la Editura Cartea Românească. Pe probele de sunet ale celor de la Republica, au prezentat volumul scriitorii Radu Vancu şi Dragoş Varga, au citit delicioase fragmente din carte Alexandru Vakulovski şi Moni Stănilă, iar autorul a dialogat cu publicul, povestind cum a scris cartea, cum a plănuit întreaga trilogie. Autografele s-au dat în vreme ce în Piaţa Mare atmosfera se încingea tot mai mult pentru concerte.

###Muzică pe alese
Concertele! Concertele din Piaţa Mare, inima festivalului, au avut loc vineri şi sâmbătă, pe 12 şi 13 august. Au cântat, în prima seară, Lacrimas Profundere, Helloween şi Tarja, iar în a doua Republica, Sonata Arctica şi Lacuna Coil. Mai mult ca la orice ediţie, preferinţele s-au împărţit foarte categoric. Unii au venit de departe pentru Tarja (din Serbia, Turcia, Bulgaria, pregătiţi pentru „What Lies Beneath”), alţii nu şi-au dorit nimic mai mult decât să-i asculte pe cei de la Helloween (favoriţii sibienilor, încântaţi de „7 sinners”), în vreme ce alţii şi-au dat sufletul pentru o seară cu Sonata Arctica (care şi-au presărat toate cântecele cu „Sibiu”, „Sibiu”), iar alţii au declarat că momentul favorit din ART mania a fost concertul pe lumină al trupei Republica (minunată vocalista, Saffron, debordând de energie pe „Drop Dead Gorgeous” sau „Ready To Go”) sau cel final, din noapte, cu Lacuna Coil şi „Shallow Life”.

###Minunat organizat
Organizarea a fost impecabilă, o demonstraţie a faptului că festivalul se aşază tot mai confortabil într-un firesc, de la an la an. De jur împrejurul pieţei, spaţii de vânzare suficiente pentru băuturi, fără cozi sau îmbulzeală, suficiente şi mesele şi băncuţele, de asemenea standuri cu chitare, cărţi, tricouri – chiar şi pentru cei mici, aflaţi în număr mare la festival, urmărind concertele de pe umerii părinţilor, îmbrăcaţi în tricouri imprimate cu „Born To Be Wild”. A colorat atmosfera festivalieră şi expoziţia Harley Davidson. Şi tot aici merită menţionată Transilvania Tatoo Expo, desfăşurată în parteneriat cu ART mania, în aceeaşi perioadă, cu peste cincizeci de artişti tatuatori invitaţi.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.