Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/08/2011
Arhiva Zile si Nopti

Scrisori pentru Alice

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Scrisori pentru Alice Share Scrisori pentru Alice


„Scrisori pentru Alice”. Pentru Alice cea din Ţara Minunilor, desigur, şi desigur scrise de Lewis Carroll. Volumul recent apărut la Editura Gramar cuprinde o selecţie de patruzeci de scrisori, din cele aproape o sută de mii înregistrate de Carroll într-un caiet legendar. Mai exact, scrisorile fac parte din volumul „Scrisorile lui Lewis Carroll”, iar selecţia nu cuprinde doar epistole către Alice (Liddell) Hargreaves, ci către diferiţi destinatari.

Fasciculul de scrisori (unele în facsimil) este precedat de o prefaţă scrisă de Antoaneta Tănăsescu, cea care a întocmit ediţia, şi urmat de „Opt sau nouă sfaturi înţelepte pentru compunerea scrisorilor”, de Lewis Carroll. Scrisorile, alcătuind cam jumătate din volum, sunt fermecătoare şi fac cititorul să viseze la o viitoare ediţie mai bogată. Cei care s-au aventurat la tălmăcirea acestui set de epistole – muncă dificilă şi delicioasă – Alexandra Florescu şi Marius Chivu, au reuşit să redea minunat farmecul scriiturii. Ne vom încumeta să cităm dintr-o grăitoare scrisoare către Alice: „Lam întâlnit (pe soţul lui Alice, n.r.) în Camera Comunelor acum nu foarte mult timp. Mi-era greu să conştientizez că este soţul celei pe care cu greu reuşesc să mi-o imaginez, chiar şi acum, ca având mai mult de şapte ani.”, „Aventurile dumneavoastră au avut un succes fabulos. Am vândut mai mult de 100.000 de exemplare.” Detalii despre apariţia manuscrisului ilustrat „Alice în Subteran”, donarea sumelor către căminele şi spitalele pentru copii, preocuparea pentru ilustraţiile cărţilor şi pasiunea pentru fotografie, în acest volum bijuterie.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută