Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/08/2011
Arhiva Zile si Nopti

Festivalul Internațional de Chitară Transilvania

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Festivalul Internațional de Chitară Transilvania Share Festivalul Internațional de Chitară Transilvania


În fiecare an, iubitorii de chitară clasică au parte de un eveniment de amploare, care a reușit pe parcursul celor 8 ediții să pună Clujul pe harta celor mai elevate orașe, clujenii dovedind faptul că reprezintă un public cult, care tratează cu mult interes un eveniment de calitate, precum Festivalul Internațional de Chitară Clasică. Evenimentul, aflat anul acesta la a 9-a ediție, este organizat de Asociația de Chitară Transilvania (pe scurt, ACT), o asociație profesională nonprofit, reprezentând un forum activ al chitariștilor și al iubitorilor chitarei, care are ca scop dezvoltarea și promovarea fenomenul chitaristic din România în general și din Transilvania în special. Desigur, prin misiunea sa, aceea de a populariza muzica pentru chitară și de a cultiva și educa publicul în acest sens, prin spectacole impecabile din puct de vedere al prestanței artistice, ACT nu se limitează doar la un singur eveniment. Atelierele, taberele, cursurile sau concertele fac obiectul activității ascociației, Festivalul International de Chitară Transilvania fiind însă cel mai important eveniment organizat anual de asociație.

Publicul țintă al festivalului este constituit din toți iubitorii chitarei, indiferent de pregătire, culturalitatea clujeană, publicul local, adolescențiși tineri intelectuali, artiști, profesioniști în domeniul chitarei, turiștii iubitori de cultură, diplomați din țările participanților la proiect, publicul național și internațional atras de notorietatea evenimentului. Festivalul se bucură anual de sprijinul și colaborarea partenerilor asociației: Casa Municipală de Cultură Cluj-Napoca, Academia de Muzică Gheorghe Dima, Liceul de Muzică Sigismund Toduță, Colegiul Universitar Reformat ”Apafi Mihály” Cluj-Napoca, Asociaţia Harmonia Cordis Târgu Mureş, Asociația Cultur-Art Alba-Iulia, Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi, Consiliul Județean Cluj și Primăria
Municipiului Cluj-Napoca.

În perioada 9 -14 august are loc la Cluj a 9-a ediție a Festivalului Internațional deChitară Transilvania, care se va desfășura în patru locații diferite: Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj- Napoca (Str. I. C. Brătianu 25), Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca (Piaţa Unirii 24), Colegiul Universitar Reformat ”Apafi Mihály” (Piaţa Avram Iancu 14-15) și Biserica
Reformată, (Str. Mihail Kogălniceanu 22). Devenit un brand al Clujului și implicit al Transilvaniei, evenimentul își diversifică de la an la an paleta de activități, astfel încât pe parcursul celor 8 ani de existență a reușit să devină una dintre cele mai importante manifestări de acest gen din România.

Ediția de anul acesta este una extrem de complexă, programul festivalului fiind alcătuit pe trei secțiuni: recitalurile extraordinare aleunor interpreţi de renume mondial (Eduard Leață, Alhambra Cvartet, Andras Csaki, Thibault Cauvin, Antal Pusztai), cursuri de măiestrie (Master – classes) susţinute de profesori de talie internaţională, conferinţe pe teme ale interpretării muzicale, seminarii şi expoziţii de instrumente și a treia secțiune reprezentată prin concursuri internaţionale de chitară clasică. Pentru publicul clujean, probabil cea mai interesantă și în același timp așteptată secțiune a Festivalului Internațional de Chitară Tansilvania este cea a recitalurilor extraordinare, organizatorii festivalului așteptându-se anul acesta la nu mai puțin de 8000 de participanți.
În cadrul recitaluilor, vom avea ocazia de a-i asculta pe ThibaultCauvin (un tânăr parizian care la vârsta de numai 25 de ani călătorește pe tot parcursul anului împreună cu chitara sa și cântă pe cele mai prestigioase scene de concerte din New York, Hong Kong, San Paolo, Istanbul, Londra sau Melbourne), Antal Pusztai (originar din Ungaria, artistul este considerat a fi unul dintre cei mai înzestraţi interpreţi de chitară clasică şi jazz din lume), András Csáki (care studiază chitara de la vârsta de 11 ani și care până în anul 2009 a fost distins 18 premii internaţionale, printre care premiul întâi al Concursului Internaţional de Chitară, în 2008 şi premiul al doilea al Concursului Internaţional de Chitară ”Michele Pittaluga”, din Alessandria, Italia, în 2009), Eduard Leață (cel mai tânăr artist prezent anul acesta la festival, în vârstă de 20 de ani, a susţinut recitaluri atât în România cât şi în Germania, Serbia şi Cehia, tehnica sa impresionantă fiind rodul numeroaselor lecţii de master class pe care le-a primit de la profesori de renume mondial, precum Carlo Marchione, Gabriel Bianco, Oscar Ghiglia, Costas Cotsiolis sau Srdan Tosic).

Secțiunea conferinţelor, a expoziţiei de instrumente şi a cursurilor de măiestrie este una mai specializată și presupune un public avizat, adresându-se unui număr de aproximativ 200 de beneficiari direcţi. Absolvenţii cursurilor vor primi o Diplomă de Măiestrie semnată de către profesorii lectori. Concursurile de chitară vor avea cinci jurii internaţionale şi îşi propun decantarea valorilor autentice, descoperirea şi promovareatinerelor talente ale şcolii româneşti de chitară, dar şi recompensarea acestora cu premii şi burse de studiu. Toţi premianţii festivalului vor cânta în Concertul de Gală lucrări reprezentative din repertoriul propriu. Această secțiune reprezintă cea mai specializată parte a festivalului. Fie că faceți parte din categoria unui public experimentat și sunteți încântați de ideea unor master-classuri de chitară, fie că veți lua parte doar la recitalurile extraordinare din cadrul evenimentului, nu trebuie să ratați Festivalul Internațional de Chitară Transilvania, unul dintre cele mai importante evenimente ale anului.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută