Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/07/2011
Arhiva Zile si Nopti

Asigurări de viaţă

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Asigurări de viaţă Share Asigurări de viaţă


Florin Hălălău a dedicat „Asigurări de viaţa” memoriei tatălui său, „de la care am prins gustul literaturii”. O carte care se încheie cu poemul ce dă numele cărţii, text care cred că a fost scris tot cu gîndul la cel care i-a transmis… microbul literaturii.
„Asigurări-le de viaţă” ale lui FH sînt de două feluri: (I) textualiste şi (II) existenţiale. FH îşi ţine prea din scurt textele, le controlează prea mult, scriind o poezie cu uşile închise, încuiate din interior, poemele sale stînd „între coperţi / ca între ziduri”.
Deşi de obicei e formată din puţine cuvinte, poezia lui poate fi descifrată în mai multe feluri. Punctul forte al lui FH e în poezia existenţialistă, poezia stărilor şi a imortalizării unor momente puternice din viaţă, poezii pe care Florin mereu ştie cum să le încheie, deşi de multe ori cititorul rămîne curios ce-a mai fost după ce poetul pune punctul. Pînă la urmă învinge viaţa, asigurarea de viaţă are rost, efect, putere, iar textualismul e doar un procedeu literar care susţine „miezul” substanţei despre care citim în „Incizia”. „AdV” e o carte de 54 de pag. cu tot cu Cuprins, dar care conţine f. multă viaţă, e ca o substanţă f. concentrată şi puternică ţinută într-un recipient f. mic, ca un parfum pe care fiecare cititor îl simte altfel, în concordanţă cu propriile trăiri şi propria biografie şi chiar bibliografie.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută