Mai țineți minte că acum 5-6 ani nu se întâmpla mare lucru în Cluj? Recunosc, erau spectacole de teatru jucate la Teatrul Național sau Maghiar, spectacole de operă, concerte de muzică clasică, mai erau party-uri în Obsession, Kharma sau Zink, câte o expoziție în Insomnia, nu foarte multe concerte de club…și cam atât. În ultimii ani viața culturală clujeană este mult
mai animată, sunt foarte multe evenimente care pot mulțumi chiar și pe cei mai pretențioși clujeni.
Fabrica de Pensule a apărut în primul rând pentru că orașul avea nevoie de un spațiu de creație nonconformist care să ofere artiștilor posibilitatea de exprimare artistică. Al doilea motiv pentru care s-a născut Fabrica de Pensule a fost convingerea unui grup de artiști, curatori, producători și manageri culturali din Cluj, că arta are un impact real asupra comunității. Fabrica de Pensule este deci un spațiu de creație, înglobând pe o suprafață de 2000 mp nu mai puțin de 29 de spații de artă contemporană, de la atelierele unor artișți clujeni până la galerii de artă, organizații culturale care țin de sfera artelor vizuale, a dansului contemporan sau a teatrului.
Spațiul poartă numele fostei fabrici de pensule, toată zona din jur fiind preponderent industrială: Fabrica de încălţăminte Clujeana, Unirea, C.U.G. Tot aceast perimetru a început să funcționeze ca zonă industrială la începutul secolului XIX, o dată cu apariția fabricii de tutun, a fabricii de spirt, de morărit şi panificaţie, de cărămizi și de chibrituri, din imediata apropiere a căii ferate. În perioada comunistă întreaga zonă concentra câteva zeci de mii de muncitori.
Printre membrii Fabricii de Pensule se numără în prezent Galeria Sabot (situată la etajul 2 al clădirii), care, își propune “să chestioneze teritoriile noii avant-garde artistice, prin sabotarea diviziunii fundamentale dintre cultura minoră şi cea majoră, proces şi finalitate, ‘art making’ şi ‘curating’”. Una dintre cele mai importante și cunoscute galerii, celebră la nivel
internațional este Galeria Plan B (etajul 3). Proiectul inițiat de Mihai Pop și Adrian Ghenie a luat naștere în toamna anului 2005 și funcționează ca spațiu de promovare și producție a proiectelor de artă contemporană. Galeria Laika este un spațiu dedicat artei contemporane, deschis în 2008, în două orașe, Cluj și București.
În prezent, Laika operează în exclusivitate în mediul artistic din Cluj, având ca scop promovarea artiștilor români, dar și de peste hotare. În ceea ce privește organizațiile culturale, acestea sunt în număr de 12, dintre care amintesc Fundaţia AltArt, care promovează cultura digitală şi contribuie la dezvoltarea sectorului cultural în România, Asociaţia ART-HOC care promovează şi dezvoltă formele şi practicile artistice contemporane, oferind un cadru propice dialogului dintre artişti cu diferite specializări în cadrul unor workshop-uri, rezidenţe, evenimente etc.
Asociaţia Arta Capoeira își concentrează activitatea pe promovarea sportului brazilian capoeira, care combină lupta cu jocul, muzică, ritm şi cultură. Asociaţia GroundFloor Group s-a născut din dorința de a sprijini, dezvolta, iniţia şi prelua iniţiative în domeniul dansului contemporan şi a altor forme ale artei spectacolului. Proiectul său major, Trans-Contact, Festival Internaţional de Contact Improvisation – se află în 2011 la a șasea ediţie. Un eveniment unic în România, Trans-Contact se desfășoară anul acesta la Cluj în perioada 30 iulie – 7 august. Dintre membri, deosebit de importanți sunt Asociaţia Colectiv A, Asociaţia Vajna & Balla Projects, Sala Studio precum și atelierele unor promițători artiști clujeni.
Asociaţia Grupa Mică a înființat, în cadrul Fabricii de Pensule, Sala Mică – prima sală particulară de teatru din Cluj, unde sunt produse și susţinute creaţii teatrale și muzicale. Sala Mică își propune susţinerea tinerilor regizori, scenografi, care au posibilitatea de a-şi prezenta propriile creaţii într-un spaţiu dedicat reprezentării. Sala Mică are producţii proprii, respectiv spectacole şi evenimente invitate. Joi, 28 iulie începând cu ora 21.00 puteți viziona un spectacol de teatru (Mânia) în regia Siminei Zan, cu un scenariu scris de Alina Frâncu, după textele lui Mihnea Blidariu. Spectacolul este jucat de Paul Socol, iar muzica live aparține lui Mihnea Blidariu și lui Andrei Puiu.“ Ţi-e bine? Totul e în regulă? Eşti fericit cu ceea ce faci, cu cine ai devenit sau cu cine eşti pe cale să devii? Desigur, cei mai mulţi ar răspunde că da. Şi desigur că ar minţi. Sau poate că nu…”.
Fabrica de Pensule este un loc special al Clujului, care nu doar că a reușit să contribuie la dezvoltarea urbană, dar prin evenimentele deschise publicului pe care le oferă, participă la dezvoltarea sectorului cultural din România.