Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/07/2011
Arhiva Zile si Nopti

ARTmania Festival Sibiu 2011

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ARTmania Festival Sibiu 2011 Share ARTmania Festival Sibiu 2011


**ARTmania Festival Sibiu 2011** a ajuns la cea de-a șasea ediție și încă din 2006 a adus la Sibiu nume importante de pe scena rock și metal internațională: HIM, Nightwish, Serj Tankian, Opeth, Within Temptation, Anathema, My Dying Bride și Dark Tranquillity. Anul acesta, pe scena din Piața Mare vor urca **Tarja**, **Helloween**, **Lacuna Coil**, **Lacrimas Profundere**, **Republica** și **Sonata Arctica**, unele dintre acestea fiind pentru prima oară în România.

Dacă anul trecut festivalul a avut și concerte cu trupe românești în Piața Mică și în cluburile din Sibiu, expoziții și acces gratuit sau tarife reduse la muzee pentru publicul festivalului, anul acesta evenimentul se extinde, în primul rând prin numărul zilelor cu evenimente: 8 – 14 august 2011. În zilele săptămânii, publicul se va bucura de expoziții, vizite la muzee și petreceri în cluburile sibiene.

Începând de vineri, în Piața Mare vor fi concerte susținute de importanți artiști internaționali, în Piața Mică va fi ARTmania Festival & Granini Refreshing Area, iar în pădurea Dumbrava, porțile Arenei ARTmania vor fi deschise pentru concerte, petreceri, cazare în regim de camping și multe alte distracții de mult așteptate la festival.

De la început festivalul și-a făcut reputația unuia dintre cele mai importante evenimente rock ale anului, iar artiști ca **Tarja** sau **Helloween** nu se află la prima vizită în cetatea medievală.

**Tarja** a mai cântat la Sibiu în cadrul turneului Noche Escandinava, o serie de spectacole de muzică de cameră. De altfel **Tarja** practic nu mai are nevoie de nici o prezentare, fiind una dintre cele mai cunoscute și apreciate voci din metal. Fosta solistă Nightwish și-a început o carieră solo de succes, albumul său My Winter Storm fiind așteptat atât de critici cât și de fani. 3 ani mai târziu, în 2010, soprana finlandeză lansa What Lies Beneath, un album compus și produs de talentata cântăreață de operă.

**Helloween**, pe de altă parte, sunt o trupă care a urcat încet și sigur pe treptele succesului, iar acum este o adevărată legendă germană a muzicii metal. Deși trecuți prin multe schimbări se pare că au găsit formula care să le asigure un loc în topurile muzicale europene și de peste ocean. Cel mai recent album al nemților, 7 Sinners a ajuns chiar și în topurile din Japonia. De altfel trupa nu s-a mărginit la un simplu proces de compunere, ci fiecare dintre membrii Helloween au scris versuri și au compus muzică pentru una dintre piesele albumului, fără ajutor sau sugestii din partea celorlalți. Astfel, 7 Sinners adaugă melodii la setlistul de succes care conține hituri ca Forever and One, If I could fly, Ride the Sky sau How Many Tears.

Festivalul ARTmania de anul acesta aduce în premieră în România una dintre cele mai iubite trupe italiene de rock. **Lacuna Coil** reprezintă întruchiparea succesului: albumele lor au ajuns în topul Billboard, iar în Europa au intrat pe primele poziții încă de la lansare. Povestea trupei a început în 1994 cu albumul In a Reverie și acontinuat cu Comalies, apoi Karmacode, cel mai bun album al trupei la ora actuală, ShallowLife în 2009, iar pentru anul acesta trupa deja pregătește un nou album, Dark Adrenaline.

**Sonata Arctica** este o altă poveste de succes finlandeză. Cu peste zece ani de muzică în spate, Sonata Arctica reușește să strângă atât un număr impresionant de fani cât și patru discuri de aur pentru vânzările de albume. Nici nu e de mirare când lansează albume precum Ecliptica, Winterheart’s Guild sau Reckoning Night, care au stat în fruntea clasamentelor finlandeze și europene săptămâni la rând, în fața unor nume precum The Rasmus sau Eminem. De altfel, cel mai recent material, the Days of Grays, a intrat pe a doua poziție în topurile finlandeze și continuă stilul cu influențe progressive pe care trupa l-a abordat începând cu discul Unia.

O altă premieră la Sibiu este **Lacrimas Profundere**, o formație germană de gothic care nu mai are nevoie nici o prezentare pentru fanii genului. Nemții își serbează majoratul, iar anii nu arată decât o evoluție clară a formației spre momentul actual. Sunt cei responsabili pentru prezența gothic metalului la televizor, clipurile lor fiind difuzate pe posturi muzicale precum VIVA si MTV, iar pieselelor au ajuns chiar coloană sonoră pentru nunta starului Jackass, Bam Margera, filmată și difuzată la TV.

**Republica** sunt pata de culoare alternative din peisajul gothic metal al Festivalului ARTmania de anul acesta. Formația a devenit cunoscutăîn anii ‘90 pentru piesa Ready to Go, care a devenit un imn al acelor timpuri. Vocea carismaticei soliste este de altfel cunoscută fanilor genului musical electronică, rave prin piesa Fuel My Fire a celor de la Prodigy sau din colaborările cu Beck, Junkie XL sau N-Joi.

**ARTmania Festival Sibiu 2011** prezintă concerte în Piața Mare în zilele de vineri și sâmbătă, dar și evenimente alternative în săptămâna 8-14 august, la care publicul are acces în baza biletelor în valoare de 90 de lei pentru oricare zi sau abonamentelor de 150 de lei, achiziționate prin rețelele de distribuție: Eventim (Germanos, Cărturești etc.), Diverta, VreauBilet sau online: shop. artmania.ro, eventim.ro, vreaubilet.ro și www.myticket.ro.

În weekendul 12-14 august unul dintre cele mai importante evenimente ale Sibiului își exinde
aria de acoperire într-o nouă locație de evenimente în aer liber amenajată în pădurea Dumbrava din apropierea muzeului ASTRA, la zece minute de mers pe jos către Rășinari. Timp de trei zile: vineri, sâmbătă și duminică, publicul festivalului ARTmania și comunitatea locală vor avea la dispoziție concerte, petreceri, spații pentru campare și distracție în afara centrului orașului:

– Concerte Live pe scena TuborgSound
– Afterparty-uri până în zorii zilelor de festival
– Campare, parcare, dușuri și toalete ecologice.
– Entertainment Area cu jocuri, standuri și alte bunătăți, chiar și un panou de cățăre Bilbor
– Meet and Greet cu artiștii festivalului

Pentru accesul rapid în Arena festivalului, participanții au la dispoziție linia de transport public Tursib la fiecare 30 de minute sau pista de biciclete până în apropierea noii locații.

Pentru informații suplimentare despre ARTmania Festival Sibiu Arena puteți consulta caietul program al festivalului, pagina [http://www.artmaniafestival.ro/](http://www.artmaniafestival.ro/) și [http://www.facebook.com/ARTmania.Festival](http://www.facebook.com/ARTmania.Festival/) sau ne puteți adresa mesaje pe adresa arena@artmaniafestival.ro. Datorită numărului limitat de locuri în camping doritorii sunt rugați să își procure bilete individuale de camping în valoare de 5 lei din rețelele de distribuție Eventim și Myticket, prin magazinele Germanos, Diverta și online, pe shop.artmania.ro, eventim.ro și myticket.ro .

Accesul în spațiile Arenei (mai putin în camping și parcare) este gratuit pentru posesorii brățărilor festivalului. Pentru publicul larg accesul se va face în baza unui bilet în valoare de 5 lei pentru fiecare intrare în Arena ARTmania. Aceste bilete vor fi disponibile la intrarea în locație în zilele 12 – 14 August 2011, intervalul în care Arena va fi deschisă.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.