Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/06/2011
Arhiva Zile si Nopti

Alternosfera răscoleşte wamintirile…

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Alternosfera răscoleşte wamintirile… Share Alternosfera răscoleşte wamintirile…


În ultima vreme formaţiile muzicale din Basarabia au mare succes în România, întîmplîndu-se ceea ce a însemnat în anii 90 fenomenul basarabean în literatură, cînd românii din partea asta a Prutului descopereau că literatura română din cealaltă parte a pîrîului nu înseamnă chiar ceea ce ştiau ei pînă atunci: o literatură patriotică şi patriotardă, proză păşunistă şi versuri patetice cu rimă încrucişată şi – mai ales – îmbrăţişată… E vorba de desantul tinerilor scriitori, de la Dumitru Crudu şi Iulian Fruntaşu la Ştefan Baştovoi, fraţii Vakulovski, Nicoleta Esinencu, Iulian Ciocan, Vasile Ernu, Mitoş Micleuşanu, dar şi „optzeciştii” Emilian Galaicu-Păun, Constantin Cheianu, Nicolae Popa, contrafortiştii şi mai vîrstnicii Nicolae Esinencu, Andrei Burac, Aureliu Busuioc, Vasile Vasilache, Vladimir Beşleagă…, care au însemnat o transfuzie de sînge proaspăt pentru literatura română. Ceva asemănător se întîmplă acum în muzică. Formaţii tinere ca Zdob şi Zdub, Gândul Mâţei, Alternosfera, Millenium, Snails, Pavel şi Cleopatra Stratan, Natalia Barbu, Alexandrina, ExNN ş.a. au adus un suflu nou şi original…

ALTERNOSFERA e o super formaţie de rock alternativ care la prima vedere pare destul de underground, inclusiv în Basarabia, dar e o formaţie extrem de profesionistă, comparabilă cumva cu Celelalte Cuvinte, care – la fel – au concerte rare, dar foarte frumoase şi deosebit de aşteptate, în nici un caz nu participă la manifestaţii politice şi nici pe la emisiunile de divertisment n-o să-i prea vezi. Oamenii au o pasiune foarte puternică – muzica, aşa că trăiesc pentru acest hobby-profesie: compun piese, imprimă albume şi susţin concerte, în rest – nu prea e treaba noastră ce fac. La Celelalte Cuvinte a mers şi nu văd de ce nu va fi la fel şi în cazul Alternosfera, care acum se află într-un turneu de lansare a noului album, „Virgula”. Eu i-am prins la Braşov, la concertul din Rockstadt de pe 13 mai. Pînă acum îi văzusem doar la marile festivaluri, ţin minte că la Stufstock publicul cînta cu ei piesă cu piesă, vers cu vers, era ceva extraordinar, dar nu-i văzusem încă niciodată într-un concert de club. Şi acum am fost surprins – şi de public, şi de spectacolul lor. Fanii braşoveni le-au făcut o primire de vis, au umplut clubul la maximum, le ştiau piesele, le cîntau împreună cu ei, simţindu-se la fel de bine ca la un concert Luna Amară, formaţia care adună cel mai mult public la Braşov. Cred că Alternosfera a ajuns la maturitate deplină, sînt în vîrful carierei din pdv al evoluţiei muzicale, e o formaţie care poate susţine un super concert, care să placă – oriunde şi oricînd. Au cîntat si piese noi, de pe „Virgula”, albumul pe care-l lansează în acest turneu („Muta”, „Drumuri vecine”, „Două Eve”), dar si hituri cunoscute de toata lumea, cum sînt piesele „Wamintirile”, „Drumuri de noroi”, „Ploile nu vin”, „Ne uneşte, ne desparte”, „Aruncă-mi”, „Vreau să-mi dai”, „Visători cu plumb în ochi”, „Avion”, „Oriental Monk”, „511” ş.a. … Piesele au fost foarte fericit intercalate, încît sala a fost mereu concentrată pe tot parcursul concertului. Alternosfera te atrage printr-un stil inconfundabil datorită liniei date de pianul clasic, care apare în fiecare piesă, dar şi prin vocea lui Marcel Bostan şi versurile moderne şi moderniste, de obicei existenţiale şi simbolice. Un concert foarte, foarte fain, o formaţie extraordinară – ALTERNOSFERA!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută