Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/06/2011
Arhiva Zile si Nopti

Ego-ul lui Radu Beligan

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Ego-ul lui Radu Beligan Share Ego-ul lui Radu Beligan


La 93 de ani, Radu Beligan face un rol extraordinar în „Egoistul”, piesa lui Jean Anouilh regizată de el însuşi, spectacol care se joacă de mai mult de 10 ani şi cu care Radu Beligan e într-un turneu prelungit prin ţară! Am văzut piesa la Braşov, pe 20 iunie 2011 (adică astăzi), a început acum cîteva ore, cu o sală care a izbucnit în aplauze din prima clipă, cînd a apărut Radu Beligan în rolul lui Leon Saint-Pe, un dramaturg bătrîn şi celebru din Paris care intenţionează să scrie o piesă, “Egoiştii”, dar nu e lăsat în pace de neamuri (fosta soţie, fiul şi fiicele), prieteni din copilărie, prozatorul mediocru care-l tapează mereu de bani lovindu-l la sentiment cu amintiri din vremea şorţuleţului şi a cămăşuicilor, menajeră şi amantă (o blondă care se visează actriţă). A fost un moment emoţionant şi pentru noi, cei din sală, şi pentru înţeleptul actor, aşa cum a fost şi la sfîrşitul piesei, cînd publicul braşovean l-a aplaudat – din nou – furtunos.

„Egoistul” este o comedie haioasă, cinică, ironică şi în acelaşi timp existenţială. O piesă despre relaţiile între soţi şi dintre părinţi şi copii, despre familie, căsnicie, prietenie, iubire, despre viaţă şi moarte, despre bani şi, fireşte, despre egoism şi egoişti… Doar că aceste teme serioase sînt tratate ironic şi de către scriitorul Jean Anouilh, şi de către regizorul şi actorul Radu Beligan. Pe mine m-a uimit şi m-a încîntat Beligan, care a avut un rol frumos şi vesel, dar foarte greu, dumnealui acaparînd scena şi atenţia publicului din sală cam 80 la sută din cele două ore cît ţine spectacolul, cu foarte mult text, foarte multe replici şi foarte mult joc scenic. În afară de maestrul Radu Beligan în „Egoistul” mai joacă Simona Bondoc, Damian Crâşmaru, Sanda Toma, Mihai Niculescu, Lamia Beligan, Ileana Olteanu, Cesonia Postelnicu, Medeea Marinescu şi Silviu Biriş. Un spectacol care nu trebuie ratat!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută