Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/06/2011
Arhiva Zile si Nopti

Primăvară pe două roţi

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Primăvară pe două roţi Share Primăvară pe două roţi


De când aşteptai să dea un pic căldura, ca să te dezmorţeşti puţin? Ei bine, zicala conform căreia „răbdarea e o virtute” nu mai e valabilă: parcurile pline de verdeaţă şi pomi înfloriţi te aşteaptă la plimbări lungi pe jos sau cu bicicleta. Iar pentru cei care, ca şi noi, sunt fani ai pedalatului, dar nu s-au învrednicit (deocamdată) să îşi cumpere o bicicletă, avem veşti bune: s-au deschis centrele de închiriere gratuită. În parcurile Tineretului, Izvor şi Herăstrău, centrele „**I Love Velo**” pun tuturor la dispoziţie 1.100 de biciclete, în timp ce programul „**StudentOBike**” a pregătit 200 de biciclete exclusiv pentru studenţi. Toate astea, fără niciun ban. Dacă mai punem la socoteală şi centrele de închiriere contra cost, dintre care cel mai cunoscut este **Cicloteque**, cu 300 de biciclete, plus **Veloteca**, **MyBike**, **Raitabike** sau **Ciclissimo**, ajungem foarte aproape de un total de 2.000 de biciclete care abia aşteaptă să fie luate la plimbare prin oraş. Unele centre au pregătit şi liste cu ateliere de reparaţii sau locuri în care există rasteluri pentru biciclete, în timp ce altele s-au gândit chiar şi la un playlist atent ales, care să-ţi dea bună dispoziţie şi spor la pedalat. Să luăm ghidonul de coarne şi să aflăm mai multe:

### Două ore din timpul tău nu te costă nimic

Subliniem „nimic”, pentru că „I love Velo” a deschis şi în acest an centre de închiriere gratuită a bicicletelor în parcurile Herăstrău, Tineretului şi Izvor. 1.100 de biciclete simpatice te aşteaptă să ieşi din casă, la un pic de sport. Pentru închiriere, nu ai nevoie decât de buletin, pentru ca apoi, timp de maxim două ore, să ai la dispoziţie o bicicletă doar pentru tine. Deocamdată nu le-am testat decât pe cele din parcul Tineretului, despre care putem spune că sunt în formă bună: nu mai scârţâie ca în anii trecuţi, sunt comode, au frâne bune, iar pe ghidon mai au şi un coşuleţ simpatic în care poţi să-ţi pui rucsacul sau aparatul foto. Merită însă să faci o vizită şi la centrele din Izvor şi Herăstrău, mai ales că în Herăstrău pare-se că avem şi o pistă nouă de biciclişti. Pe cât posibil, îţi recomandăm să mergi în afara weekendului, pentru că sâmbăta şi duminica e posibil să stai mult la coadă, noi aşteptând la rând chiar şi într-o banală zi de marţi, după prânz, când se presupune că majoritatea oamenilor sunt la serviciu. N-a fost să fie, pentru că o mulţime de oameni asaltaseră centrul din Tineretului chiar şi la acea oră. Am aflat apoi că, în doar o lună de la deschidere, peste 11.000 de bucureşteni au închiriat biciclete (adică, în medie, 350 de persoane pe zi), ceea ce nu poate decât să ne bucure. Dacă vrei şi tu să îngroşi rândurile bicicliştilor de duminică, poţi veni la oricare din centrele „I love Velo” zilnic, de la 10 dimineaţa şi până la ora 18:00.
În plus, studenţii au la dispoziţie, prin programul „StudentOBike”, 200 de biciclete pe care le pot folosi gratuit toată ziua, nu doar în campusul universitar, ci oriunde în oraş. Nu e nevoie decât de un buletin, legitimaţia de student şi un drum până la centrele din campusul Politehnicii sau al ASE-ului.

Cei dispuşi să plătească pentru a avea o bicicletă disponibilă la orice oră pot apela la cele trei centre Cicloteque din Herăstrău, Tineretului şi Facultatea de Drept, care s-au redeschis săptămâna trecută într-o formulă new and improved: dacă te înregistrezi pe site-ul lor (www.cicloteque.ro), poţi închiria o biclă pentru toată ziua sau chiar pentru un weekend întreg (cu plata prin e-payment sau online banking). Tarifele întregi variază între 2 lei/ora, 10 lei/zi şi 20 lei/două zile, în timp ce tarifele reduse sunt la jumătate.

### Nu strică să ştii

Dacă te-ai hotărât să dai o şansă celor două roţi, e bine să ştii câteva lucruri de care vei avea nevoie odată ieşit pe biclă: locuri din oraş în care găseşti rasteluri pentru parcare, ateliere de reparaţii, dar şi un playlist funky, jazzy şi ghiduş, pregătit anume pentru câteva ore de pedalat pe la soare, cu un buchet de flori în coşul de pe ghidon.
Aşadar, rasteluri găseşti, printre altele, la cluburile Fabrica (12 locuri) şi Control (25 de locuri), Universitatea de Arte (8 locuri), FEEA – Universitatea „Al. I. Cuza” (16 locuri) sau staţia de metrou Eroilor (8 locuri). Bună treaba de la Eroilor, mai ales că de anul trecut putem transporta bicicletele şi în metrou (e drept că deocamdată doar în weekend, dar pe viitor poate negociem cu METROREX pentru toată săptămâna, cum ar fi şi normal).
Dacă ai vreo problemă tehnică, nu încerca să o rezolvi tu dacă nu te pricepi, ci mergi cu bicla direct la „medic”. Ateliere de reparaţii găseşti prin tot Bucureştiul, la As Sport 2 (Cal. Moşilor 46), Bacria Nicolae (Str. Făinari 82), Bike XCS (Str. Baba Novac 11), Crismid (Str. Colţei 18), D&K Bike (Str. General Popovăţ 18) sau MERG (Str. Sf. Vineri 25), ca să enumerăm doar o mică parte.
Iar după ce rezolvi şi ai din nou o biclă funcţională, credem şi noi că îţi vine „un cântec vesel să cânţi”. Dacă eşti în pană de inspiraţie, îţi recomandăm cu încredere un playlist pentru zile însorite, pe care îl poţi descărca de la /kitebike.ro/category/blog/muzica-pe-doua-roti.
Acum ai tot ce-ţi trebuie, eşti gata pentru un ride cu un cal-putere? Şi noi! Ne vedem prin parcuri, la pedalat.

### Trasee pentru biciclişti:

– Calea 13 Septembrie
– Piaţa Unirii – Parcul IOR
– Parcul Herăstrău
– Parcul Tineretului
– Parcul Izvor
– Parcul Cişmigiu
– Şos. Kiseleff
– Şos. Ştefan cel Mare
– Splaiul Independenţei
– Şos. Mihai Bravu

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută