Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/05/2011
Arhiva Zile si Nopti

Un film pentru prieteni

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Un film pentru prieteni Share Un film pentru prieteni


”Film pentru prieteni” e o producţie neobişnuita, prezentând testamentul video al unui barbat trecut de prima tinereţe (Gabriel Spahiu), care acum traieşte singur într-o garsoniera. Ros de saracie şi singuratate, abandonat de prieteni, de soţie şi de fiul sau, care se plictiseşte atunci când îl viziteaza, barbatul se hotaraşte sa îşi puna capat zilelor. Nu înainte însa de a îşi regla conturile cu toţi cei care l-au dezamagit. O face prin intermediul unei casete video pe care îşi filmeaza ultimele cuvinte catre aceştia.

Uneori, Spahiu nu joaca prea veridic cu gesturile sale repetate şi forţate, însa nici rolul nu e unul simplu, el interpretând continuu aceleaşi trairi: durere, autocompatimire, frustrare, resemnare. Trece prin ele iar şi iar, ca un împatimit al jocurilor de noroc printr-o mâna de carţi proaste, sperând ca printr-o minune va da şi de cea câştigatoare. Ajuns însa la apogeul suferinţei, omul apuca un pistol de pe masa şi se împuşca în cap (cu tot tacâmul: bubuiala şi sângele amestecat cu resturi de carne care sare în clipa urmatoare). Ramâi paralizat: ce s-a întâmplat?! La cât de mult îşi plânge de mila barbatul, nu l-ai crede în stare de asta. Si totuşi horcaielile şi sângele sunt acolo, sa dovedeasca. Horcaielile, da, pentru ca e o sinucidere ratata. Nici macar asta nu îi iese prietenului nostru neputincios.

Nu e un film frumos, nici comod. Dar poate ca ne învaţa sa îi ascultam mai atent pe cei din jur şi sa îi cautam mai ales când nu avem nevoie de nimic de la ei.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută