Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Expoziția „Tactil / Textil” @ Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Tactil

Expoziția „Tactil / Textil” @ Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Expoziția TACTIL / TEXTIL reunește o selecție de lucrări realizate pe parcursul ultimilor 10 ani de către un grup de absolvente ale programului de Masterat în Design Textil de la Universitatea de Artă și Design din Cluj- Napoca.

Fragilitatea, ambiguitatea, transgresarea mediilor și colajul de materiale și tehnici, metodele inter și trans-disciplinare, complexitatea semantică sunt caracteristice pentru opera de artă contemporană ca produs artistic și activitate de cercetare și creație.

În mod specific receptate și prin simțul tactil, textilele au însoțit permanent evoluția umanității, fiind mereu asociate sentimentului de protecție, confort, naturalețe, familiare conexiunilor noastre despre locuire și culturi materiale.

Se inițiază astfel o necesară și relevantă panoramă asupra diversității tematicilor, conținuturilor, a perspectivelor și a realizărilor inițiate în cadrul programului, care mută accentul dinspre o viziune tradițională asupra artelor textile, spre conexiuni cu problematicile artistice contemporane.

Obiectul artistic și de design își găsesc aici un câmp de cercetare fascinant care generează noi zone conceptuale și operaționale hibride.
Ele sunt dificil de încadrat doar în categoriile acreditate de obiect artistic sau de design, fiind în general contextualizate într-o perspectivă artistică, socială și în general culturală mai amplă.

Operele realizate prezintă un grad important de originalitate, derivat din abordări neconvenționale și cercetarea unor materiale și tehnici alternative, fiind utilizate materiale în prealabil deconstruite, recompuse, prelucrate și reformulate.

Constituind-se într-un permanent laborator de cercetare artistică, acesta permite tinerelor artiste să reformuleze și să creeze noi categorii de obiecte și destinații pentru textile, într-o perspectivă mobilă și adaptabilă unor întrebuințări diverse, inclusiv pentru alte domenii și discipline.

Interdisciplinaritatea și fuziunea formelor de artă și design, noile tehnologii, frontierele tot mai difuze între artă și alte domenii reprezintă de fapt dimensiunile cele mai provocatoare ale cercetării în arta contemporană.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută