Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/04/2025
Lifestyle

VIDEO GAMES | Revenirea jocurilor Pixel Art: De ce ne e dor de 8-bit și 16-bit?

Adina Barbălată De Adina Barbălată
Comentarii VIDEO GAMES | Revenirea jocurilor Pixel Art: De ce ne e dor de 8-bit și 16-bit? Share VIDEO GAMES | Revenirea jocurilor Pixel Art: De ce ne e dor de 8-bit și 16-bit?
pixel art


Revenirea jocurilor Pixel Art: De ce ne e dor de 8-bit și 16-bit?

Industria jocurilor video a avansat atât de mult, încât ne este aproape imposibil să diferențiem ecranele noastre de realitatea concretă. Cu toate acestea, de ce jocurile Pixel Art par să urce tot mai mult în tendințe? Iată o scurtă incursiune în acest univers. Pixel Art este un stil vizual inspirat de cel al consolelor 8-bit și 16-bit. Ultimii doi termeni se referă la capacitatea de procesare a consolelor și calculatoarelor din anii ‘80-’90, fapt pentru care stilul este considerat retro. Printre primele jocuri de acest fel putem numi Space Invaders (1978), dar și alte titluri celebre ale anilor ’80-’90, precum: Super Mario Bros., The Legend of Zelda și Sonic the Hedgehog, care au devenit, de asemenea, pionierii industriei jocurilor video.

Dacă în trecut era vorba despre o limitare tehnologică, jocurile actuale ce folosesc imagini construite din pixeli mari, culori vii și personaje minuscule au devenit o alegere estetică. Astfel, vine întrebarea principală: de ce ne e dor de 8-bit și 16-bit? Trendurile se „reciclează” o dată la 20-30 de ani datorită nostalgiei. De luat în calcul sunt atât generațiile ce au experimentat jocurile menționate în anii apariției lor, cât și generațiile recente, ce descoperă un sentiment de apartenență la așa-numita epocă de aur a jocurilor video, era arcade (anii ‘70-’90). De asemenea, Pixel Art este accesibilă dezvoltatorilor mici, permițându-le să creeze jocuri cu resurse financiare și tehnologice mult mai reduse. Acestea fiind spuse, pe lângă posibilitatea de a juca titlurile celebre menționate, multe dintre lansările recente adoptă acest stil.

Câteva recomandări de jocuri Pixel Art lansate după 2023:

Cult of the Lamb – Jucătorii preiau rolul unui miel care devine lider de sectă, înfruntând inamici cu scopul de a-și crea o comunitate de adepți loiali.

Sea of Stars – Un RPG cu lupte pe ture, cu o poveste impresionantă despre curaj și prietenie.

Blasphemous 2 –  Are un stil Pixel Art gotic, ce descrie povestea unui cavaler care înfruntă chinuri într-un univers religios.

Chained Echoes – RPG inspirat de  Final Fantasy, în care un grup de eroi se luptă pentru pace.

Guns of Fury – Oferă o experiență arcade, întrucât  se concentrează pe lupte rapide și oferirea de arme variate.

În concluzie, Pixel Art a trecut de la o restricție cauzată de resursele anilor ’80 la o alegere estetică și o declarație de autenticitate, jocurile remarcându-se prin personaje inedite, moduri de explorare unice și povești memorabile, pline de farmec.

Citește mai multe articole din LIFESTYLE.

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută