Venirea primăverii aduce în cinematografele din România unul dintre cele mai așteptate titluri de familie – Bambi: O poveste din pădure ajunge pe ecranele din România pe 11 aprilie! În regia lui Michel Fessler și bazat pe clasica poveste de Felix Salten, filmul îl urmărește pe simpaticul pui de căprioară Bambi în aventurile sale și totodată ne oferă o lecție prețioasă despre prietenie și maturizare care ne arată că trebuie să ne păstrăm mereu speranța. Un titlu pentru toate generațiile.
Actrița DANA ROGOZ și-a împrumutat vocea pentru a spune această frumoasă poveste despre animale și natură:
Dana, care este sentimentul cu care ai rămas după vizionarea Bambi, o poveste din pădure?
Am fost pur și simplu copleșită de la primele cadre. Modul în care este prezenta natura, cu toate frumusețile ei, toate detaliile surprinse de sunet și imagine mi-au lăsat un sentiment copleșitor.
M-am lăsat repede dusă de poveste și, deși cumva o știam, am fost continuu surprinsă, nu-mi venea să cred că lucrurile se întâmplă live în fața ochilor mei, că e adevărat și emoționant în același timp. Și foarte uman. Asta a fost și surpriza pentru mine: că tot ce se întâmplă acolo e foarte uman, foarte ușor de relaționat și de empatizat. E ca o lecție de viață pe care o urmărești și care funcționează atât la nivelul nostru de părinți, cât și la nivelul copiilor.
Cum vezi filmul cu ochii de adult?
Cred că e foarte important să privești filmul cu ochi proaspeți, pentru că oricum e foarte diferit de ce te așteptai. Este multă empatie acolo, multă grijă și o foarte foarte mare iubire pentru natură. În timp ce urmăream filmul mă gândeam la copiii mei și știu deja că acest film îi va schimba. Și că vor păși altfel într-o pădure. Și că vor interacționa altfel cu animalele, deși noi suntem genul de părinți care îi creștem în natură, cu grijă și respect pentru natură. Dar cred că filmul ăsta îi va schimba așa cum o animație nu reușește întotdeauna să o facă.
Cui crezi că se adresează povestea lui Bambi?
Cred că e pentru copii puțin mai mari, în sensul că nu știu cât vor înțelege cei mici din poveste și din relații la un nivel foarte profund. Probabil că aceştia se vor bucura pur și simplu de natură și atât. Dar ca să înțelegi exact relațiile – ce înseamnă frica, ce înseamnă bucuria, ce înseamnă cunoașterea, descoperirea și așa mai departe… cred că trebuie să fii puțin mai mare.
Dar e un film și pentru părinți. Cred că e așa, o întoarcere în timp, pentru că există sigur și această nostalgie a copilăriei cu care urmărim povestea lui Bambi. E o reevaluare a emoțiilor noastre și a felului în care ne raportăm acum ca adulți la povestea asta care pare schimbată radical. Și este un film care trebuie neapărat văzut în cinema, este atât de frumos! Imaginea este atât de frumoasă, încât nu se poate vedea pe altceva decât pe un ecran foarte mare în sala de cinema.
Apropo, sonor și vizual acest film este o reconectare cu natura pe care noi poate o știm mai bine, poate că înțelegem imediat și intrăm în poveste, care devine pur și simplu terapeutică, fiindcă sunt imagini pe care le știm și pe care ni le dorim și pe care le râvnim, iar filmul ni le oferă. Dar cred că pentru copii poate fi un univers nou descoperit, un nivel de care se pot îndrăgosti acum.
Poate că după film s-ar putea să-ți zică: ‚Mama, ce-ar fi să ieșim astăzi la picnic într-o pădure, să nu mai mâncăm aici în mall. Hai să ieșim și să stăm pe iarbă pur și simplu și să ne bucurăm în natură.’. Cred că ar fi foarte frumos!
Cum crezi că ne influențează natura și cât de importantă este în procesul de creștere al copiilor?
Cred că este foarte importantă relația copiilor cu natura și cred că în momentul ăsta al vieții noastre în care ei sunt mai des conectați la gadgeturi și la tot ce înseamnă zona asta digitală, – care, desigur, este obligatorie și naște abilități -, dar cred că acum mai mult ca oricând noi, părinții, trebuie să avem această grijă și să fim cumva conștienți că nu putem să îi rupem de ceea ce înseamnă natura. Trebuie să îi apropiem, pentru că sunt lecții pe care natura le oferă constant: lecții de empatie, de trezire a simțurilor.
» Interviu de MONICA FELEA | Film