Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/03/2025
Artă & Cultură / Art Expo

Apă-Piatră-Washi și arta imersivă a artistului Roland Pangrati

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Apă-Piatră-Washi și arta imersivă a artistului Roland Pangrati Share Apă-Piatră-Washi și arta imersivă a artistului Roland Pangrati
Apă-Piatră-Washi și arta imersivă a artistului Roland Pangrati


Muzeul de Arte Moderne, MU.SA din Sintra, oraș aflat în patrimoniul UNESCO și în apropiere de Lisabona, găzduiește între 6 martie – 8 mai 2025 expoziția multimedia intitulată “Drum de apă și de piatră”, a artistului român Roland Pangrati.

Experiența de a fi parte din publicul acestei expoziții inedite este una apropiată de arta imersivă, unde muzica compusă special pentru aceasta de compozitorul și dirijorul Eugen Dan Drăgoi, crează amploarea unui personaj în sine, complează și complementează emoția spectatorului de a pătrunde în universul conceptual al tablourilor.

Spațiul expozițional, nu este străin de muzica românească, în una din sălile muzeului din Sintra concertând celebrul compozitor George Enescu la invitația regelui Carol al II lea. Lucrările din expoziție înfățisează zone cunoscute ale țărmului Portugaliei pe care artistul le-a explorat cu atenție la detalii, aproape ca într-o călătorie inițiatică, din care a extras esențialul după 1950 de km parcurși pe coasta portugheză a oceanului reinterpretând în picturile sale zone ca plajele din Praia dos Tres Irmaos, Sao Joao das Lampas, Cabo da Roca, Boca do Inferno. Apa, marea, stânca, nisipul, aproape că și vântul, par să fie aduse și reanimate pe simezele muzeului.

Vernisajul își poartă publicul în mai multe spații diferite ca stare și imaginație. Dincolo de titlul expoziției care deschide mental un orizont de așteptare aproape spiritual, prima impresie este de un impact vizual masiv. La intrarea în muzeu, prima lucrare de 7,57 metri lungime și 2 metri înălțime, te aspiră într-o lume la granița dintre ocean și țărm, dorință și realitate, saudade (dor) și acțiune, vedenie și concretism, demarcația fiind măruntă ca un grăunte de nisip.

Fiecare spațiu “de joc” al lucrărilor este diferit ca formă, lumină și sentiment, la fel ca și dimensiunea lor, care pleacă de la cele apropiate de picturile murale, până la dimensiunile unei schițe. Unul dintre spațiile expoziționale luminate cu lumină neagră (black light) aduce ceva din universul semi-obscur și fluorescent al unui platou cinematic, unde publicul se poate așeza în spuma oceanului, în inima muzicii și în mijlocul gândurilor sale ca pentru o concluzie a propriilor trăiri, aduceri aminte sau tânjire după noi orizonturi, emoții aduse în valuri de expoziția-experiment.

Lucrările ce compun expoziția “Drum de apă și de piatră” se bucură de o implementare modernă a unor tehnici vechi de pictură japoneză numite Nihonga.

Apă-Piatră-Washi și arta imersivă a artistului Roland Pangrati

Artistul plastic Roland Pangrati, originar din Galați, România, a studiat aceste tehnici de pictură la Universitatea de Arte din Tokyo și a aprofundat-o în mai multe etape, combinând apoi aceste tehnici cu metode de lucru contemporane, și-a creeat un stil propriu, pentru care a fost recunoscut in spatiul european, în Japonia și Coreea de Sud.

Artistul folosește o hârtie rezistentă la rupere numită washi (realizată din fibre de arbore de kozo și reprezentand unul din obiectivele UNESCO ale Japoniei), care este lipită pe panouri interconectate între ele, rezultând lucrări impresionant de mari. Datorită caracteristicilor acestui tip de hârtie (rezistă în timp mai mult de 1000 de ani, devine mai albă după 300 de ani, nu se rupe nici dacă este udă), au putut fi aplicate deasemenea diverse alte texturi din elemente ca: nisip, pietre măcinate în diverse granulații, gofun (corpul de sidef al stridiei folosit pentru a reda albul spumei mării).

Pentru a ține lipite toate aceste elemente s-a folosit un clei extras prin fierbere din proteină animală. Pe scurt, artistul Roland Pangrati a pus un reflector nou pe o tehnică veche de aproximativ 1300 de ani care strălucește și mai mult prin inovațiile introduse în procesul de lucru.

Roland Pangrati și-a dezvoltat un stil propriu, la granița dintre figurativ și abstract, care i-a adus recunoaștere în spațiul european, în muzee importante din România, dar și în Japonia și Coreea de Sud.

Aceste picturi cu munți și stânci nu sunt recreeri ale unor peisaje reale, ele reprezintă o încercare de a introduce realitatea pietrei în suprafața pictată, iar aceste peisaje cu munți nelocuiți sunt de o expresivitate complexă și emoționantă. Eu nu am vrut munții pictați să fie un fel de frontieră, o entitate care divide “aici” în raport cu “acolo”, ei reprezintă elemente care transced liber reperul spațiu-timp.” ne explică Roland Pangrati în timpul vernisajului.

Deși a fost o expoziție complicat de realizat din punct de vedere logistic, curiozitatea și bucuria cu care publicul a primit această colecție mi-au confirmat de la lansare că a meritat efortul meu și a echipei mele.

În timpul celui de al doilea război mondial, funcționarii de la finanțe al Guvernului condus de Sir Winston Churchill au venit cu propunerea de buget zero la Cultură. Primul ministru s-a încruntat și a întrebat:”Zero la cultură?” Iar funcționarii au spus că este război! În acel moment Sir Winston Churchill a întrebat:  “Și atunci pentru ce mai luptăm?”, ne spune în discursul de deschidere directorul Institutului Cultural Român, Dinu Gîndu.

Deschiderea vernisajului din 6 martie, ora 17:30, s-a realizat în prezența Ambasadorului României, E.S. Dna. Daniela Gîtman, a Ambasadorului Japoniei, E.S. Dl. OTA Makoto, a viceprimarului orașului Sintra, Bruno Parreira, a artistului Roland Pangrati, precum și a curatoarei expoziției, dr. Cristina Simion, din Nuremberg.

Apă-Piatră-Washi și arta imersivă a artistului Roland Pangrati

Expoziția de la Muzeul de Arte din Sintra, Portugalia, MU.SA „Drum de apă și de piatrăˮ a artistului român Roland Pangrati a fost posibil a fi realizată  cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Ambasadele României și Japoniei în Republica Portugheză și este deschisă gratuit pentru public până la data de 8 mai 2025.

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută