Trainer, designer și lector, Damien Dekarz popularizează permacultura și agroecologia încă din anul 2014 pe canalul său de YouTube intitulat „permaculture agroécologie etc…” care are în momentul de față peste 400 de mii de abonați.
Damien a experimentat, creat și înregistrat numeroase tehnici și instrumente de grădinărit ușor adaptabile în diverse împrejurări, despre care puteți afla mai multe din cărțile sale publicate în limba română la editura ap!: Permacultura în grădină lună de lună și Pădurea comestibilă: Pentru recolte abundente în orice anotimp.
Autorul a copilărit în mijlocul naturii, la țară, în sudul Franței, ulterior călătorind în jurul lumii și studiind diverse biotopuri.
După cum mărturisește el însuși, Amazonia peruană l-a inspirat mult în conceperea pădurilor comestibile. Totodată, acesta a călătorit, studiind diversele soiuri de plante, și în Maroc, în apropierea deșertului saharian, a traversat Sahara mauritaniană făcând autostopul și a semănat semințe de baobab în Senegal.
Odată întors în Franța a creat și a îngrijit, bucurându-se de rezultate excelente trei păduri-comestibile în care a experimentat aproape tot ce se putea experimenta în materie de pădure comestibilă, bazându-se pe unul din principiile de bază ale permaculturii, și anume, să te adaptezi întotdeauna în funcție de context și să nu copiezi fără discernământ tehnici luate de-a gata. De altfel, pădurile comestibile sunt frecvent întâlnite în: Amazonia, în Maroc și chiar în Europa.
În prezent autorul locuiește în Limousin, unde administrează o fermă veche de 4 hectare, cu o casă și două hambare din piatră. Pe aceste terenuri se află o pădure de aproximativ 4 000 de metri pătrați în care s-au plantat în special castani și stejari.


Există un moment anume care v-a făcut să înțelegeți importanța permaculturii în viața dumneavoastră?
Este greu să vorbesc despre un moment anume. Pentru mine, este vorba mai degrabă despre un drum lung care a început încă din copilărie. Dar, pentru a da totuși un răspuns, aș spune că, cu puțin timp înainte de-a împlini 30 de ani, m-am hotărât să trăiesc din pasiunea mea și să vând legume cultivate după principiile permaculturii.
Cum ați defini conceptul de „permacultură” în termeni simpli, pentru cineva care nu este familiarizat cu el?
Permacultura este arta de a concepe ecosisteme durabile și productive, inspirându-ne din natură.
Care este cel mai simplu sfat pe care l-ați oferi cuiva care vrea să înceapă o grădină în mod sustenabil?
I-aș recomanda să-și facă timp pentru a observa grădina înainte de a începe să o lucreze. Să învețe să recunoască plantele sălbatice și să-și cunoască mai bine propriul sol. Toate acestea vor fi utile pentru a obține recolte frumoase. Apoi, începătorilor le-aș sugera să se informeze cu privire la plantele cultivate citind diferite cărți despre grădinărit.
Care este cel mai important mesaj pe care sperați să-l transmită cărțile dvs. cititorilor?
Îmi doresc, înainte de toate, să trezesc în cititori dorința de a trece la acțiune. Este atât de plăcut să culegi fructe și legume bune dintr-o grădină bogată în biodiversitate!
Cum poate contribui permacultura la biodiversitate și la regenerarea solului?
Prin reciclarea materiei organice, permacultura permite hrănirea vieții din sol. Prin crearea unor condiții de viață adecvate (numite și nișe ecologice), permacultura permite multor viețuitoare să se stabilească permanent în grădini. Ceea ce este fabulos este că toată această viață ne ajută să avem o grădină sănătoasă și productivă.
Ce rol au comunitățile locale în dezvoltarea proiectelor de permacultură?
Permacultura nu se limitează la cultivarea propriei grădini. Ideea este de a acționa asupra teritoriilor. Ajutorul reciproc și acțiunile colective sunt parte integrantă din proiecte. Acest lucru ne permite să fim mai eficace și să creăm legături. În acest fel, comunitățile locale acționează și contribuie la răspândirea acestei practici.
Cum răspundeți celor care cred că grădinăritul sustenabil este prea dificil sau inaccesibil?
Pe de o parte, le-aș spune că îi înțeleg. Nu este ușor să îți schimbi practicile, iar să îți schimbi părerea este și mai greu. În plus, trebuie să înveți un nou mod de a gândi și de a acționa, ceea ce poate părea de neconceput. Dar aș spune, de asemenea, că odată ce faci acest pas, grădinăritul sustenabil este mult mai plăcut și mult mai puțin obositor decât grădinăritul convențional.
Este atât de satisfăcător să recoltezi fructe și legume sănătoase, fără pesticide! Este atât de plăcut să auzi ciripitul păsărilor și să privești zborul fluturilor, în timp ce albinele se ocupă de polenizarea florilor! Pe de altă parte, mi se pare important să le lăsăm generațiilor viitoare o planetă fertilă și vie.
Ce proiecte aveți în derulare sau plănuiți pentru viitor?
Continui să lucrez la răspândirea practicilor de grădinărit care protejează mediul. Fac videoclipuri, scriu cărți noi, primesc liceeni și studenți la mine în grădină, scriu articole pentru reviste, colaborez cu muzeul Cité des sciences din Paris etc. Dar mai am multe lucruri de făcut la ferma mea, așa că nu am timp să mă plictisesc.
Dacă ar fi să lăsați un singur sfat generațiilor viitoare, care ar fi acesta?
Le-aș spune simplu: aveți grijă de voi, aveți grijă de ființele care vă înconjoară, gândiți-vă la generațiile viitoare și, mai ales, bucurați-vă din plin!
Pentru iubitorii naturii, cititul despre grădinărit, ecologie și frumusețile planetei poate fi o experiență care inspiră schimbări pozitive în viața de zi cu zi. Aceste lecturi nu doar că oferă informații practice și inspirație, ci te îndeamnă să redescoperi o conexiune autentică cu natura și să contribui la protejarea acesteia.
De la cultivarea propriilor legume până la explorarea rolului insectelor în ecosistem, cărțile despre grădinărit și ecologie publicate la editura ap! sunt o sursă valoroasă de cunoștințe pentru oricine dorește să se implice activ în protejarea mediului.
Titluri precum ROȘII & BUSUIOC la etajul 5: Totul pentru o grădină de legume reușită pe balcon de Patrick Vernuccio, Planeta mută: Să evităm apocalipsa insectelor de Dave Goulson, Grădina de legume a lui Olivier. Hrănirea familiei, hrănirea spiritului de Olivier Puech, Jungla din grădină sau Să grădinărim ca să salvăm planeta de Dave Goulson, Mic tratat de botanică al zânelor de Caroline Scheuer, cu ilustrații de Chloé Dijon sau Revoluție cu un pai: O introducere în agricultura naturală de Masanobu Fukuoka oferă perspective valoroase despre natură și grădinărit, inspirându-ne să adoptăm un stil de viață mai conștient și mai conectat la mediul înconjurător.
ap! (ACT și Politon) este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de carte din România. Specializată în nonficțiune de calitate, editura a adus pe piața locală o serie de autori care au făcut furori în toată lumea, precum Tim Ferriss, Robin Sharma, Tony Robbins, Wayne Dyer, Steve Harvey, Gino Wickman și mulți alții. Totodată, ap! (ACT și Politon) este editura românească sub egida căreia au fost publicate cele mai multe audiobookuri la nivel local. Lansată în 2014, editura a adus în România peste 200 de titluri în format audiobook, multe dintre acestea fiind bestsellere care au făcut înconjurul lumii și au schimbat mii de vieți.
ap! (ACT și Politon) crede în dezvoltarea continuă și aduce cititorilor români titluri care acoperă o gamă variată de subiecte, din sfere precum: dezvoltarea personală și profesională, business, antreprenoriat, spiritualitate sau wellbeing. Titlurile editurii se regăsesc atât în format clasic, cât și sub formă de eBook, MP3 sau audiobook, astfel încât cititorii să se poată bucura de lectură în orice moment al vieții lor.
Nota redacției
Permacultura este o modalitate de proiectare și design a așezărilor umane și sistemelor agricole perene, bazată pe imitarea relațiilor ce există în ecosistemele naturale. Majoritatea populațiilor native au practicat anumite forme de permacultură înainte de popularea continentului Europa.
Agroecologia este agricultura făcută în concordanță cu respectarea normelor și legilor ecologice. Agroecologie sau agricultura care protejează mediul de viață al tuturor viețuitoarelor aflate în scoarța terestră la suprafața solului și în ape.