ANDREEA BALTAC – instructor de fitness
„Acest job este suma propriilor noastre acțiuni”
Andreea Baltac are 35 de ani, este din Râmnicu Vâlcea, dar este stabilită de 12 ani în București și a devenit instructor de fitness în anul 2022, în urma absolvirii programului de specializare la Școala de Fitness Scandinavia. În momentul de față este antrenor personal la Sala de Fitness Downtown – Mihai Bravu.
De ce ai ales acest domeniu și prin ce alte joburi ai trecut până să ajungi instructor de fitness?
Pur și simplu, din pasiune, din pasiune pentru viață, din pasiune pentru starea de bine. Din anul 2007, mai exact în clasa a XII-a, am început să practic fitness-ul, dar iubesc sportul încă din învățământul preșcolar, în acea vreme am practicat gimnastică, balet și arte marțiale.
Curajul pentru a alege să fac ceea ce-mi doresc cu adevărat l-am avut după 15 ani, iar în tot acest timp, mi-am urmat studiile universitare, apoi am ales munca de birou. Am activat în mai multe domenii, o mare parte din experiența profesională o am ca expert implementare fonduri europene, în cadrul mai multor proiecte europene în care am ocupat diverse funcții. După am fost manager întreprindere socială, șef departament resurse umane, specialist servicii clienți, ca apoi, în anul 2022, să încep cariera de antrenor personal.
Dacă mai sus am menționat despre curaj, vreau să dezvolt acest subiect, acest curaj a apărut după un accident rutier în care am fost implicată în anul 2019, ca pasager, în urma căruia am suferit multiple traumatisme, printre care fractură a boltei craniene și hemoragie epidurală. În acel timp eram angajata Băncii Transilvania și am stat în concediu medical timp de trei luni, iar apoi mi-am reluat munca și am mai rezistat șase luni la birou.
În tot acel timp am trăit cu niște dureri uneori insuportabile, după care am demisionat și mi-am propus să mă ocup de starea mea de sănătate. Singura mea dorință din acel timp era să trăiesc fără dureri. Și am reușit asta prin sport, foarte mult sport, iar când m-am simțit vindecată complet, am dorit din inimă să pot ajuta la rândul meu oamenii care își doresc o schimbare a stilului de viață sau o îmbunătățire a stilului de viață prin mișcare.
Spune-ne un lucru pe care foarte puțini oameni îl știu despre jobul de instructor de fitness.
Acest job este suma propriilor noastre acțiuni. Un antrenor de fitness este oglinda clienților săi, este o meserie extrem de frumoasă doar atunci când o alegi din inimă. Eu, personal, am simțit că pentru asta am fost lăsată pe Pământ.
Care este cea mai importantă calitate pe care un instructor de fitness trebuie să o aibă?
Dorința de a proteja sănătatea și integritatea clienților săi.
Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii atunci când vorbim despre sport / mișcare?
Românii confundă foarte multe aspecte și nu iau în calcul faptul că mișcarea este pe viață, pentru viață, în egală măsură cu alimentația.
Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le oferă acest job?
Rezultatele uimitoare ale clientelor mele, iar aici vorbim în principal de adoptarea unui stil de viață sănătos (exclus diete) și consecvență în mișcare.
Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care-și dorește să se facă instructor de fitness?
Încredere în sine și răbdare. Rezultatele muncii noastre apar în timp, exact ca rezultatele obiectivelor noastre în fitness.
Te antrenezi și în aer liber (atunci când vremea permite)? Dacă da, ne poți spune, te rog, câteva locuri unde-ți place să faci acest lucru și pe care le recomanzi?
Da, mă antrenez și în aer liber, când vremea este prielnică, dar și o plimbare cu umbrela are rostul ei. Ca forme de mișcare în aer liber, practic alergarea pe stadion, tenisul de câmp, plimbări cu bicicleta și înotul.
Când vine vorba de sport, ce-i caracterizează cel mai mult pe români, din experiența ta?
Așteptări mult prea mari cu eforturi mult prea mici.
Citește mai multe articole din LIFESTYLE.