Belgia, țara berii și a ciocolatei, de neratat în acest sezon
Odată ajunși în sezonul culorilor ruginite și al melancoliei, dornici de a avea din nou vara, asta nu ne împiedică de a ne bucura de noi aventuri în Europa.
Pentru astăzi vin la voi cu o recomandare de destinație de călătorie destul de underrated și anume Belgia. O țară cu o istorie bogată, o cultură a ciocolatei și a berii bine înrădăcinată, dar și cu peisaje de un verde smarald ce vă vor bucura instant privirea.
foto: visit.antwerpen.beMai jos regăsim trei destinații speciale care mi-au bucurat sufletul luna trecută, ce merită descoperite în orice perioadă a anului, dar mai ales sezonul acesta, în minunata regiune Flandra, din nordul-vestul continentului.
GENT
Gent este un important oraș-port din Belgia, un adevărat centru cultural și istoric care poate fi explorat cu bicicleta, fiind transportul cel mai des utilizat de locuitorii acestuia.
Orașul emană o imagine medievală atemporală prin catedralele sale impunătoare în stil gotic, dar și prin străduțele sale pietruite unde dacă te lași pierdut poți descoperii clădiri grandioase și multă artă stradală. Fiind un oraș ușor de luat la pas, te poți bucura într-o zi de farmecul acestuia. La tot pasul veți găsi străduțe înguste care ascund cafenele intime, magazine cu specific tradițional, restaurante unde puteți savura o bere autentică și mâncare cu iz belgian.
Explorând orașul veți vedea piețe impunătoare dispuse circular care vă vor îndrepta privirea spre biserici solemne, iar recomandarea mea este să intrați în acestea pentru a admira construcția lor absolut grandioasă cu detalii, statuiete și vitralii colorate.
Printre cele mai cunoscute care m-au impresionat sunt Sint-Niklaaskerk, Sint-Michielskerk, Sint-Baafskathedraal și turnul Belfort, de unde vă puteți delecta cu o privire panoramică asupra întregului oraș.
Un alt punct strategic și de neratat este castelul din secolul X, Gravesteen, o fostă reședință a regilor țării care te va transpune imediat pe vremea normanzilor din Flandra medievală. De pe podul castelului, de-a lungul canalelor, se ajunge foarte ușor în centrul orașului în piața principală, Korenmarkt, care păstrează o atmosferă boemă oferind turiștilor experiențe culinare de excepție, fiind și o zonă comercială.
Pentru a vă bucura de o atmosferă liniștită vă sfătuiesc să mergeți cu barca într-o mică croazieră de 50 de minute la apusul soarelui plecând din Graslei și Korenlei pe canale.
Pe cele două cheiuri puteți savura o tartă cu mere sau un tiramisù local într-un stil aparte. În apropierea canalelor se află și Podul Saint Michel, care vă oferă o altă priveliște asupra bisericilor sau turnului Het Belfort van Gent.
BRUGES
Nu departe de orașul Gent, la aproximativ 40 de minute cu trenul, se întrezărește încântatorul Bruges, care trebuie neapărat bifat într-o zi din citybreak… o Veneție a Nordului, după cum mai este denumit.
Comparația este chiar potrivită, deoarece Bruges are peste 400 de canale și poduri ornate cu flori care îți vor bucura privirea.
Cele mai importante atracții ale orașului pornesc din Grote Markt, o piață cochetă care aduce aminte de Piața Sfatului din Sibiu. Aici veți găsi cafenele îmbietoare, restaurante cu specific local, tonete cu gofre belgiene, iar prin fața voastră vor trece trăsuri cu cai ca în perioada Belle Epoque.
În piață se află clopotnița medievală Belfort care din vârful acesteia veți fi furați nu doar de autenticitatea caselor lipite și arhitectura străduțelor, ci și de peisajul verde al câmpiilor Belgiei și a Mării Nordului.
Pentru cei pasionați de cultura belgiană, orașul oferă diverse activități cum ar fi vizite la Muzeul Berii sau degustarea diferitelor sortimente de cartofi prăjiți sau de ciocolată în muzeele Fritetmuseum, respectiv Choco Story.
Iar pentru iubitorii de artă flamandă, dar și de istorie, trebuie să faceți un mic popas la muzeul Groeninge sau muzeul Diamantelor și sigur nu veți regreta.
Bruges prinde viață datorită străduțelor cu piatră cubică, a caselor decorate din cărămidă și a podurilor ornate cu flori. Pentru o vedere mai romantică a orașului, în spatele clopotniței Belfort se organizează croaziere de jumătate de oră pe canalele pitorești ale Veneției de Nord, unde turiștii pot admira edificiile importante ale orașului, cum sunt biserica Maicii Domnului care are picturi create de Michelangelo, biserica Sfântului Sânge, cel mai vechi spital, Sint-Janshospitaal, morile de vânt, și pot asculta de la ghid legendele urbane.
În zona centrului vă puteți bucura de o sesiune de shopping binevenită prin multitudinea de magazine cu ciocolată, suveniruri sau de încercat berea locală în locuri cu preț accesibil.
Un alt loc aparte din Bruges este parcul Minnewater. La ieșirea din oraș, aproape de gara principală, veți găsi aici oaza perfectă de liniște. De cum ați intrat în parc veți fi înconjurați de o vegetație luxuriantă îmbrăcată în culorile toamnei care se oglindește în lacul cu același nume.
De pe podul ornat cu flori pastelate se deschide un adevărat peisaj melancolic parcă desprins din povești.
ANVERS
Am ajuns la ultima recomandare de destinație pentru acest sezon, la o oră cu trenul de Gent, și anume orașul diamantelor, Anvers, sau Antwerp în flamandă, considerat al doilea oraș ca mărime după capitala Bruxelles.
Primul obiectiv turistic ce ți se va înfățișa este însăși gara centrală cu o arhitectură somptuoasă… una dintre cele mai frumoase gări din lume!
Precum Bruges, din piața centrală a orașului, Grote Markt, pornești spre cele mai importante locații turistice și anume Primăria Stadhuis, catedrala Maicii Domnului cu un dom maiestuos, catedrala Sint-Carolus, în stil baroc, care amintește de bisericile din Roma sau biserica Sfântul Paul.
Orașul este cunoscut și din punct de vedere cultural, fiind locul natal al celebrului pictor Rubens. Pentru iubitorii de artă aceasta este ocazia de a vizita conacul acestuia și de a vă delecta simțul artistic cu o istorie a creaților sale.
Pe malul râului Escaut se află o fortăreață medievală, Het Steen, care te va purta în timp pe vremea cavalerilor belgieni.
În zona centrului veți găsi o multitudine de terase și restaurante autentice, iar atmosferă este una cât se poate de liniștită, petrecând aici timp de calitate. Luând la pas prin oraș vă sfătuiesc să dați o fugă în „districtul diamantelor” și în muzeul cu același nume, care are o impresionantă colecție de bijuterii ale fostelor prințese și regine ale Belgiei.
Din zona portului puteți admira panorama orașului de pe terasa Muzeului aan de Stroom sau pentru o altă vedere asupra orașului – de preferat, la apus – puteți să treceți pe sub apă prin tunelul Sfânta Ana pe malul opus al Anverului.
Artera cea mai cunoscută a orașului este bulevardul Meir, comparat deseori cu Champs Élysée din Paris, care are bijuterii arhitecturale de jur împrejur.
Aici vă puteți bucura de o sesiune de cumpărături prin celebrele magazine de modă belgiană și buticuri de lux gata să le fie călcat pragul.
Pentru a încheia o zi de vizitat acolo, în spatele gării, se află celebra grădină zoologică a orașului, datând din prima jumătate a secolului al XIX-lea, unde vă veți bucura de o mică escapadă în natură sau iubitorii de ciocolată pot vizita fabrica de ciocolată, Chocolate Nation, unde vor degusta diverse sortimente și pot afla secretul din spatele succesului rețetelor de ciocolată belgiană.
Lăsați-vă purtați de aerul Flandrei și vizitați aceste destinații măcar o dată în viață, bucurându-vă de experiențele noi pe care The land of chocolate vi le poate oferi, ce vor deveni amintiri memorabile.
Text de CEZAR DELI-IORGA | LIFESTYLE
Foto cover: foto Visit Bruges credit Jan D’Hont