Povești culturale într-un Brașov colorat… în toamnă
Proiecții de filme, spectacole de operă, concerte de muzică clasică și multe ateliere. În octombrie, orașul ne așteaptă cu evenimente pentru toate gusturile și vârstele.
La Teatrul „Sică Alexandrescu”, luna se deschide în linie clasică, mai exact cu „Bolnavul închipuit”, de Moliere, în 4 octombrie, și „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, în următoarea seară. Luna continuă cu alte spectacole intrate recent în repertoriul instituției, însă aduce și o premieră – „Emigranții”, de Slawomir Mrozek, în data de 16 octombrie. Piesa lui Mrozek pune în lumină condiția emigrantului, într-un subsol sordid, prin dialogul dintre doi colegi de apartament, AA – intelectualul și XX –muncitorul. Pe scurt, este un spectacol despre om și condiția umană, dar cum este tema reflectată rămâne să vedeți la TSA, în a doua jumătate a lunii.
Pentru pasionații genului, luna octombrie se anunță plină la Opera Brașov. Primul spectacol este „Silvia”, de E. Kalman, în 4 octombrie, iar luna se va încheia cu impresionanta „Tosca”, de G. Puccini. Nu întâmplător. 2024 este anul Puccini, dat fiind că se împlinesc 100 de ani de la trecerea în neființă a celebrului compozitor.
Și Filarmonica anunță o lună bogată în evenimente, pe 3 octombrie, în Sala Mare, va avea loc un concert simfonic sub bagheta dirijorului Mircea Pădurariu. Solista serii va fi pianista Aurelia Vișovan, iar agenda serii este alcătuită din lucrări de Beethoven și Mozart. Luna continuă cu alte spectacole cu invitați de seamă și un repertoriu din care nu lipsesc Debussy, Respighi sau Bach. Melomanii pot urmări programul fie pe paginile de socializare, fie pe site-ul instituției.
Dacă vreți filme, octombrie se anunță mai bogată decât oricând. Festivalul CULMEa propune cinci zile de proiecții de film pe teme de mediu pentru copii și tineri, între 16 și 20 octombrie. În plus, pe parcursul celor cinci zile vor avea loc activități conexe pentru publicul tânăr: ateliere de colaje, lecții de recondiționat biciclete etc. Toate acestea vor avea loc în locuri precum Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan, Muzeul de Artă, spațiul de dialog cultural Zvon și Cinema Modern. În plus, festivalul se va extinde și la nivelul județului, prin proiecții dedicate pentru comunitatea de copii Edubuzz din Augustin și Casa Bună din Sânpetru.
Să nu uităm de TIFF. Va fi în perioada 4-6 octombrie și aduce în oraș filme românești și străine în premieră, un cine-concert, mulți invitați speciali și programe pentru copii. Caravana ajunge în Centrul Cultural Reduta, Cinema One Laserplex din Coresi Shopping Resort și la Centrul Cultural Apollonia, cu un program consistent, dar de neratat sunt Moromeții 3 (r. Stere Gulea) în 4 octombrie, în prezența echipei și Anul Nou care n-a fost, debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mureșanu. Echipa filmului va fi prezentă la Brașov.
Luna octombrie se încheie la Brașov în forță, cu Dracula Film Festival (30 octombrie-3 noiembrie), care aduce filme de scurt și lungmetraj pe teme horror, SF, thriller, supranaturale, comedii negre, animații, filme experimentale sau culte. Plus competiții pentru tinerii pasionați de cinematografie și telefoane, precum Dracula Digital. Și fiori reci pe șira spinării, căci să o recunoaștem, uneori tot ni se mai face frică de câte ceva. Din noiembrie vom simți aceiași fiori reci, dar din cauza frigului, pentru că la Brașov, toamna lasă locul iernii. Dar despre asta, altădată.
Citește mai multe articole din ARTĂ & CULTURĂ.