Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/09/2024
Artă & Cultură / Art Expo

Galeria CATINCA TABACARU deschide sezonul joi, 26 septembrie, cu două expoziții personale ale artistelor Ioana Sisea (România) și Najax Harun (Somaliland). 

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Galeria CATINCA TABACARU deschide sezonul joi, 26 septembrie, cu două expoziții personale ale artistelor Ioana Sisea (România) și Najax Harun (Somaliland).  Share Galeria CATINCA TABACARU deschide sezonul joi, 26 septembrie, cu două expoziții personale ale artistelor Ioana Sisea (România) și Najax Harun (Somaliland). 
GALERIA CATINCA TABACARU deschide sezonul joi, 26 septembrie, cu două expoziții personale ale artistelor Ioana Sisea (România) și Najax Harun (Somaliland). 


Galeria CATINCA TABACARU deschide sezonul joi, 26 septembrie, cu două expoziții personale ale artistelor Ioana Sisea (România) și Najax Harun (Somaliland).

HAGOOGTIR \ UNVEILING de Najax Harun & Previous Engagements de Ioana Sisea, 26 septembrie – 3 noiembrie 2024

Vernisaj: 26 septembrie, 19:00 – 22:00, Calea Giulești 14, etajul 3, București

GALERIA CATINCA TABACARU deschide sezonul joi, 26 septembrie, cu două expoziții personale ale artistelor Ioana Sisea (România) și Najax Harun (Somaliland). 
Ioana Sisea

Galeria Catinca Tabacaru este încântată să își deschidă noul sezon la Galeriile Giulești cu două expoziții captivante, care aduc în prim-plan poziția femeilor în ceea ce sunt adesea considerate sisteme sociale și politice opuse: Occidentul și Lumea Musulmană.

Revenirea Ioanei Sisea în România, după expoziții la Londra, Berlin și în numeroase instituții italiene, a fost foarte așteptată. Considerată o stea în ascensiune în lumea artei contemporane, Sisea este apreciată pentru lucrările sale îndrăznețe și provocatoare, care explorează norme culturale și sociale. Sculpturile sale din ceramică, dinamice, simulează mișcarea, captivează și provoacă publicul, invitându-ne să reflectăm asupra temelor complexe legate de identitate și construcții sociale.

Expoziția sa este prezentată în spațiul de proiecte al galeriei cu o instalație imersivă care ne transportă într-un univers al culturii media de astăzi, caracterizat de o cultură a celebrității suprasexualizată și energică.

Concomitent, spațiul principal al Galeriei prezintă lucrările profunde ale lui Najax Harun, care oferă o explorare evocatoare a identității feminine în Somaliland. Istoria Somalilandului este o tapiserie țesută cu firele disrupției coloniale și reconstrucției postbelice. Stăpânirea britanică a întărit și intensificat structurile patriarhale existente, impunând norme de gen mai stricte și excluzând femeile din sferele politice și economice.

Înnobilată cu această istorie personală, crescând într-o țară care încă așteaptă recunoaștere internațională, picturile lui Najax dezvăluie viețile secrete ale femeilor din jurul ei. Femei ale căror vieți evoluează în interiorul, și în paralel cu, o structură patriarhală omniprezentă. Dar, totodată, femei conștiente de modul în care existența lor este adesea percepută greșit ca o normă culturală; cum privirea occidentală, lipsită de context istoric sau de înțelegere culturală profundă, le vede ca pe niște victime lipsite de putere.

Împreună, cele două expoziții conturează un portret reprezentativ al identității Galeriei Catinca Tabacaru în calitate de creator cultural, comunitate și platformă dinamică pentru artiști. Ele ridică întrebări provocatoare, precum: care este diferența dintre statutul femeii în societățile conservatoare care „o acoperă” și în societățile liberale care „o dezbracă”? Indiferent de perspectiva asupra acestei chestiuni, asemenea propuneri promit cu siguranță un dialog internațional bogat și fructuos.

Najax Harun (n. 1995, Somaliland)

Născută în urma unui război civil care a provocat o întoarcere în masă în țara acum cunoscută sub numele de Somaliland, anii formativi ai lui Najax s-au desfășurat într-un mediu marcat de o schimbare vizibilă în dinamica expresivă a comunității sale.

Era postbelică a cunoscut o reținere palpabilă, comparativ cu perioada prebelică, în special în domeniul expresiei artistice. Această transformare servește drept fundal emoționant pentru demersurile creative ale lui Najax, pe măsură ce ea reînvie și iluminează poveștile adormite care zac sub suprafața conștiinței colective a comunității sale. În acest fel, ea contribuie la un dialog mai amplu despre impactul evenimentelor istorice asupra expresiei artistice și puterea durabilă a povestirii în conturarea narațiunilor culturale.

Najax și-a finalizat studiile de licență în arte la Universitatea Frantz Fanon din Hargeisa, Somalia. Expoziția de la Galeria Catinca Tabacaru marchează prima sa expoziție personală, fiind inclusă anterior în expoziții de grup la Goethe Institut București și Muzeul Național din Somalia, începând cu 2023. Lucrările sale fac parte din colecții publice, inclusiv Colecția de Artă Shulting și Colecția Kadist.

GALERIA CATINCA TABACARU deschide sezonul joi, 26 septembrie, cu două expoziții personale ale artistelor Ioana Sisea (România) și Najax Harun (Somaliland). 

Ioana Sisea (n. 1988, România)

Sisea a absolvit studiile doctorande în sculptură la Universitatea de Arte din Cluj-Napoca (magna cum laude), un masterat în sculptură la Royal College of Art din Londra (cu distincție), și atât o licență, cât și un masterat în desen la Universitatea Națională de Arte din București. Expoziții personale includ, în 2024, la Muzeul Regional de Ceramică Deruta din Italia, în 2023 la Galeria Rosenfeld din Londra și în 2022 la Kunsthalle Bega din Timișoara. Lucrările sale au fost premiate de Fondazione Officine Saffi.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută