Călătorii last-minute: Via Danubiana
Daca ai o zi liberă și vrei să te deconectezi de la activitățile zilnice îți propunem o plimbare până la Dunăre, lângă Găujani, județul Giurgiu.
Din București sunt doar 70 de kilometri până acolo și, dacă pui pe harta de navigație strada Părului, Găujani, vei ajunge la drumul către Dunăre și la prima bornă inaugurată pe 18 septembrie 2024 de Asociația MaiMultVerde pentru traseul Via Danubiana.
Veți găsi mai multe informații accesând codul QR de pe bornă sau pe viadanubiana.ro.
Acest proiect este o inițiativă admirabilă și ambițioasă gândită ca un traseu ecoturistic ce parcurge sectorul românesc al Dunării și care astfel oferă activități de relaxare activă populației urbane și promovează comunitățile dunărene, tradiția românească și produsele locale. Pe scurt, o zi liberă se poate transforma într-o aventură desprinsă dintr-o altă lume, la o oră și puțin distanță de București.
Se ajunge ușor cu mașina până aproape de mal, se poate merge cu bicicleta prin pădurea de pe marginea fluviului sau cu caiacul pe apă, se poate sta la un picnic sau la un prânz de pește proaspăt gătit de localnici în multe feluri de gustos, cu pâine de casă și plăcinte coapte pe plită, miere și fructe din zonă.
Noi am oprit în Găujani la casa Asociației Avatar, în parteneriat cu Asociația Datini Educație Cultură, unde, într-o casă dunăreană românească, veche și foarte îngrijită, este amenajat un muzeu cu peste 400 de obiecte din gospodărie și ii românești înflorite în motive locale. Am mâncat o masă de pește ca la Dunăre, la umbra nucilor din curtea veche.
Puteți programa din timp pentru grupuri sau doar sa vă informați despre activitățile în desfășurare, hore, obiceiuri, spectacole, concerte, gastronomie și expoziție de artă locală pe www.asociatia-avatar.ro.
Nu ai cum să te rătăcești pentru că site-ul celor de la Via Danubiana este bine pus la punct, are și traseu pentru biciclete ca să te poți bucura în voie de peisajele sălbatice ale unei păduri mereu schimbătoare după nivelul apei și care pare desprinsă dintr-o imagine de scenografie filmică, mai curând decât din realitate. Se va amenaja și o pistă specială pentru biciclete și un punct de închiriere caiac. Dar momentan, poți pune caiacul personal pe apă și în aval aproape că nici nu vei simți cum ai vâslit 6 kilometri pe lângă insulele Dunării.
La o simplă căutare pe site afli exact ce poți vizita în zonă: pădurea Cama, cetatea Giurgiu, podul vechi Bizets, la bordei, muzeul județean Teohari Antonescu, Turnul cu Ceas, Podul Prieteniei, mânăstirea Sfântul Ioan Rusu, cazematele din al doilea război mondial sau se poate lenevi în voie pe un nisip fin la plaja veche din Giurgiu (Ramadan) sau plaja Gostinu, insula Ciobanu sau insula Ostrov Mocanu.
Aceste obiective sunt doar bucăți din lumea fascinantă inspirată de Dunărea albastră care ne așteaptă să o descoperim cu cel mai mic efort și atât de aproape de străzile pavate ale capitalei. Drum bun!
Text de DIANA STANCU