Jocuri video și concerte de muzică clasică – nu prea există o legătură între acestea, nu? Ei bine, există de fapt foarte multe aspecte care leagă jocurile video de muzica clasică, implicit de concertele care promovează muzica din jocurile video. De ce?
Pentru ca muzica din jocurile video nu este doar muzică electronică, modernă. O bună parte din muzica făcută pentru jocuri video are influențe clasice sau cel puțin tradiționale. Jocuri precum The Witcher 3 și Elden Ring, de exemplu, sunt încoronate de adevărate simfonii create de compozitori contemporani, simfonii care ajung să fie celebre în mediul online.
Acest trend poate fi observat la nivelul întregii industrii a jocurilor video. Chiar și jocurile dintr-un casino online pot avea sunete clasice, vioară, contrabas, pian și așa mai departe. Există multe jocuri de păcănele care abordează tematici muzicale și care nu ignora muzica clasică!
Ajunge muzica clasică la public, la jucătorii de jocuri video?
Pe scurt, răspunsul este da. Conform unui sondaj realizat chiar de Orchestra Filarmonică a Marii Britanii, s-a ajuns la concluzia că pasionații de jocuri video sunt expuși la muzica clasică prin jocuri video în număr mai mare decât prin reprezentații live, pe scenă.
Totodată, un compozitor de muzică video pentru jocuri are o afirmație foarte plăcută în acest sens. Acesta spune că, datorită jocurilor video și modului în care acestea promovează muzica clasică, numărul de ascultători de muzică clasică este mai mare ca niciodată – mai mare decât în întreaga istorie a muzicii.
Cu alte cuvinte, muzica clasică poate ajunge la orice pasionat de jocuri video, indiferent de vârsta acestuia. Chiar și jocurile caracterizate de muzică modernă au părți unde o simfonie sau o piesă muzicală clasică este mult mai potrivită pentru a transmite un mesaj.
Concerte de muzică clasică cu muzică din jocuri video – o realitate
Pentru început, trebuie menționat faptul că anul 2023 a fost primul an în care, în cadrul premiilor Grammy, s-a oferit și un premiu pentru cea mai bună coloană sonoră a unui joc video. S-a confirmat astfel ceea ce era de mult cunoscut – faptul că jocurile video sunt o adevărată artă, asemenea unui film sau unui album muzical.
Totuși, recunoașterea pasiunii pentru muzica din jocurilor video era deja o tendință. În anul 2022, o serie de concerte de vară numită BBC Proms, a adus în scenă și muzică din jocuri video, muzică interpretată chiar de Orchestra Filarmonică Regală a Marii Britanii.
În prezent, pasionații de jocuri video nu trebuie să verifice care evenimente celebre vor avea astfel de reprezentații. De ce? Pentru că există deja evenimente dedicate interpretării de muzică din jocurile video, precum Game Concerts, Distant World și VGL, printre altele.
Evoluția și impactul muzicii din jocurile video
Industria jocurilor video este, fără doar și poate, una dintre cele mai dezvoltate industrii artistice din lume, cu pasionați pe tot globul. Astfel, era de așteptat faptul că muzica din jocuri va avea un loc special în inimile pasionaților.
De altfel, muzica din jocurile video are același efect ca muzica din filme – transmite un mesaj, consolidează trăiri și sentimente și nu numai.
Un alt aspect important este faptul că muzica din jocurile video este autentică. În funcție de joc și tematica acestuia, sunt folosite instrumente tradiționale, chiar și versuri în limbi de mult uitate pentru a spori senzația de imersiune a fiecărui jucător.
Cu alte cuvinte, muzica din jocuri video completează și îmbogățește experiența inedită oferită de joc în sine. Astfel, pasionații doresc să asculte muzica respectivă și în alte contexte – iar așa s-au născut concertele clasice cu muzică din jocurile video!
Muzica aduce oamenii mai aproape, iar pasionații de jocuri video, mai exact de muzica din jocurile video, aveau nevoie de un mediu de comunicare și apreciere. Aceștia sunt nespuși de fericiți că această apreciere vine tocmai de la premiile Grammy și de la Orchestra Filarmonică Regală a Marii Britanii.