A doua ediție a festivalului Ars Sacra aduce la Sibiu expoziții, concerte, dar și tururi ghidate cu ocazia Zilei Bisericilor Deschise.
În acest an evenimentul se va desfășura între 14 și 22 septembrie, iar motto-ul ales este „Adevărul aduce pace”.
„În a treia săptămână a lunii septembrie, în același timp cu Zilele Patrimoniului Cultural UNESCO se organizează festivalul Ars Sacra și Zilele Bisericilor Deschise. Inițiativa a venit de la Budapesta și a devenit un festival de nivel internațional care promovează adevăratele valori culturale și sacre.(..)
Șase parohii istorice au aderat la spiritul acestui festival și am organizat prima ediția anul trecut în 2023, anul acesta între 14 și 22 septembrie arta sacră va fi din nou prezentă publicului. Motto-ul festivalului este Adevărul aduce pace”, a declarat Levente Serfőző, coordonatorul festivalului Ars SACRA în Sibiu.
La eveniment au participat și Márta Dragonits, directoarea Fundației Ars Sacra din Budapesta, Gerhild RUDOLF, directoarea Centrului de Dialog şi Cultură Friedrich Teutsch al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Ștefan Orth, artist plastic, preot reformat, Emanuel Tăvală, preot ortodox, consilier cultural al Mitropoliei Ardealului, Nicolae Popa, preot greco-catolic, Attila Bojtor, preot romano-catolic, Marius Șpechea, lector universitar.
Potrivit organizatorilor, Festivalul din acest an va cuprinde 10 expoziții în 10 locații diferite, peste 12 concerte, patru tururi ghidate în patru limbi diferite, Ziua Bisericilor Deschise, două lansări de carte, dar și ghidaje în biserici și în sinagogă, plus alte evenimente culturale.
Tururile vor fi organizate sâmbătă și duminică, 14 și 15 septembrie în patru limbi diferite: română, germană, maghiară și engleză. Acestea vor fi conduse de Dr. Răzvan Pop în limbile română și engleză, și de ghizii acreditați Mihai Hașegan în limba germană și prof. Balázs Enikő în limba maghiară.
În acest an vor lua parte la eveniment următoarele lăcașe de cult:
– Biserica evanghelică Sf. Ioan;
– Catedrala Mitropolitană Ortodoxă;
– Biserica Reformată Calvină;
– Biserica romano-catolică “Sf. Treime”;
– Catedrala Luterană Evanghelică;
– Biserica Azilului;
– Biserica Franciscană;
– Biserica Ursulinelor;
– Sinagoga Mare.
Participarea la evenimentele Ars Sacra este gratuită, la unele dintre acestea este necesară o înscriere printr-un formular. Detalii despre întreg programul vor fi disponibile în curând aici.