Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/07/2024
Artă & Cultură / Art Expo

Vernisaj expoziție „Ia și cămașa de sărbătoare din zona Rupea” la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Vernisaj expoziție „Ia și cămașa de sărbătoare din zona Rupea” la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea Share Vernisaj expoziție „Ia și cămașa de sărbătoare din zona Rupea” la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea
Vernisaj expoziție „Ia și cămașa de sărbătoare din zona Rupea” la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea


Ia și cămașa au apărut dintr-o necesitate și simț practic. Timpul le-a conturat o valoarea artistică și sentimentală.

Vineri, 12 iulie 2024 la ora 15:00, Muzeul de Etnografie Brașov vă invită la vernisajul expoziției „Ia și cămașa de sărbătoare din Zona Rupea” care va avea loc la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea, strada Republicii nr 191.

Este cunoscut că în zona Rupea, atât ia cât și cămașa au fost purtate încă de la cele mai fragede vârste. Constituind o marcă identitară a oamenilor acestor locuri, cele două piese componente ale costumului tradițional sunt purtate și astăzi la sărbătorile de peste an, la diverse evenimente sau de către ansamblurile folclorice din zonă.

Expoziția oferă cadrul în care pot fi admirate ii și cămăși din patrimoniul Muzeului de Etnografie Brașov care au aparținut populației multietnice din acest areal. Așadar piesele expuse au fost purtate în localitățile Paloș, Drăușeni, Mateiaș, Racoșu de Jos, Fîntîna, Viscri, Ungra și Ticușu Nou, iar o parte dintre acestea fiind completate cu explicații de specialitate.

Atât pe ie cât și pe cămașă avem cusut un întreg cod de semne transmise de la o generație la alta pe linie feminină. În trecut, după tipul de ie purtat se putea identifica statutul social, vârsta, starea civilă cât și apartenența zonală sau locală a purtătoarei.

Vernisaj expoziție „Ia și cămașa de sărbătoare din zona Rupea” la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută