Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/07/2024
Muzică

ANIVERSARE | RINGO STARR, la 84 de ani

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii ANIVERSARE | RINGO STARR, la 84 de ani Share ANIVERSARE | RINGO STARR, la 84 de ani
RINGO STARR


Nu știm dacă broccoli-ul asezonat cu afine este soluția (căci asta este rețeta pe care Ringo o tot propovăduiește), dar nu numai că nu ne miră faptul că Ringo Starr împlinește luna aceasta 84 de ani, dar nici nu suntem surprinși de apariția noului său EP, Crooked Boy.

Alcătuit din patru piese cu tente autobiografice, albumul a fost compus și produs de Linda Perry, fosta membră a proiectului 4 Non Blondes, într-o perioadă în care Starr este din ce în ce mai atras de formatul scurt al EP-ului.

ANIVERSARE | RINGO STARR, la 84 de ani

Baterist extraordinar de influent al universului pop-rock și, totodată, o figură adesea detestată de ascultătorii pretențioși ai genului, Ringo nu a încetat vreodată să creeze controverse.

Ringo nu este nici măcar cel mai bun toboșar din Beatles”, ar fi zis John Lennon, însă o mică săpătură pe Google ne arată că remarca lui Lennon nu este adevărată, ci constituie mai degrabă o memă ce-l înconjoară pe Starr încă de la începutul carierei.

În 1970, în contextul despărțirii Beatles, când McCartney își lansa influentul debut omonim, iar Harrison surprindea mapamondul cu triplul LP, All Things Must Pass, Ringo își încerca și el norocul, lansând Sentimental Journey, un album de standarde jazz care acaparau petrecerile mătușilor sale din Liverpool.

Desigur, de la bătăi de tobă rock and roll până la lamentări à la Frank Sinatra e cale lungă, însă Ringo a avut mereu norocul colaborării cu artiști legendari.

Nu de alta, dar până și Quincy Jones a acceptat să-i orchestreze lui Ringo câteva standarde, în contextul în care Sentimental Journey a fost primit cât se poate de negativ de presă și fani.

Cu toate acestea, colaborările lui Ringo cu artiști renumiți nu se opresc aici. În 1988, acesta a creat Ringo Starr’s All Star Band, un supergrup menit să-l acompanieze în turnee, prin care s-au perindat cantautorul american Dr. John, bateristul Levon Helm (The Band) sau Steve Lukather, influent session musician și membru al grupului Toto.

În plus, după despărțirea Beatles, Ringo a rămas singurul membru al trupei care a colaborat constant cu toți ceilalți, până la moartea lui Lennon, în 1980.

ANIVERSARE | RINGO STARR, la 84 de ani

Starr a fost printre primii toboșari care și-au lipit numele trupei de fața de rezonanță a tobei mari, a influențat masiv felul în care percuționiștii muzicii rock își construiesc ritmurile, iar în iarna lui ’64, atunci când Beatles au apărut pentru prima dată pe televizoarele americanilor, a demonstrat unei generații întregi că bătutul la tobe e simplu, cool și distractiv.

Într-o lună în care celebrăm 84 de ani de la nașterea acestuia, nu ne rămâne decât să-i ascultăm discografia și să spunem și noi „peace and love” – faimoasa remarcă pe care Starr o zice cu atâta pasiune.

» Text de Alex Mușat | Muzică

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută